Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Novým členem rady města Hradce Králové se stal Jindřich Outlý. Přešel z opozice

, aktualizováno 2. září 2023, 17:19

Novým členem rady města Hradce Králové zastupitelé zvolili Jindřicha Outlého, který byl do zastupitelstva zvolen za hnutí ANO a později se přidal na stranu koalice. V tajné volbě dostal 21 ze 30 odevzdaných hlasů. Ke zvolení potřeboval nejméně 19 hlasů. Zastupitelstvo má 37 členů. Koalice, která disponuje 21 hlasy, zvolení Outlého prosadila na druhý pokus. Při první volbě 20. června Outlý překvapivě dostal jen 17 hlasů a zvolen nebyl. Lídr hnutí Rozvíjíme Hradec Králové opět připomněl, že pro rozbití koalice nebyl důvod. S postupem ostatních členů rady nesouhlasí.

Město od začátku června řídí nová koalice čtyř subjektů, a to koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Piráti a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Původní pětikoalice se rozpadla 3. května, kdy čtyři subjekty vypověděly koaliční smlouvu hnutí Rozvíjíme Hradec.

Outlý ve funkci radního nahradil Jana Holáska (Rozvíjíme Hradec), který na funkci rezignoval 2. června. Od té doby rada pracovala v deseti lidech.

Čtyři strany koalice mají 18 mandátů a většinu v zastupitelstvu opírají o tři přeběhlíky zvolené za Rozvíjíme Hradec a za hnutí ANO. Jedním z nich je Outlý, který zastupitelský klub ANO opustil v lednu a následně se na návrh koalice stal předsedou finančního výboru zastupitelstva. Jeho nominaci na funkci radního dnes předložila primátorka Pavlína Springerová (HDK). Outlý před volbou uvedl, že by chtěl být platným členem rady města.

Místopředseda klubu hnutí ANO Denis Doksanský volbu Outlého označil za koupení si hlasů po té, co koalici ubyly hlasy. "Myslíme si, že by hradecká politika mohla být čistší a lepší," řekl Doksanský.

Dnešní hlasování se konalo volebními lístky odevzdávanými do urny. Červnové tajné hlasování bylo elektronické. Podle Springerové bylo elektronické hlasování nepřehledné.

Čtyři strany výpověď smlouvy hnutí Rozvíjíme Hradec zdůvodnily tím, že lídr hnutí senátor Jan Holásek podle nich údajně nebyl schopen týmové práce. Rozvíjíme Hradec a sám Jan Holásek tato tvrzení odmítli jako nepravdivá a účelová s tím, že pro rozbití koalice není důvod. Rozhodující 19. hlas zúžené koalici již začátkem května zajistila náměstkyně primátorky Ilona Dvořáková, která ve funkci pokračuje jako nezávislá. Z Rozvíjíme Hradec Dvořáková vystoupila. Na stranu koalice se ještě přidala za hnutí ANO zvolená Monika Štayrová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, správa, personální, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým členem rady města Hradce Králové se stal Jindřich Outlý. Přešel z opozice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.