Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hradecká filharmonie si příští rok připomene výročí Bedřicha Smetany

Královéhradečtí filharmonici si příští rok připomenou dvou sté výročí narození skladatele Bedřicha Smetany několika koncerty včetně uvedení cyklu symfonických básní Má vlast. Klíčové dílo české symfonické literatury nastuduje mezinárodně činný český dirigent Jiří Rožeň.

Dvousté výročí narození Bedřicha Smetany připadá na 2. března 2024. Příští rok také uplyne 140 let od jeho úmrtí. "Cyklus symfonických básní Má vlast FHK uvede 29. února 2024," řekl mluvčí Filharmonie Hradec Králové Alois Neruda.

Kultovní dílo české hudby, cyklus Má vlast, vzniklo v letech 1874 až 1879, v době, kdy byl autor již zcela hluchý. Jde o Smetanovo vrcholné dílo. Jednotlivé části Mé vlasti jsou Vyšehrad, Vltava, Šárka, Z českých luhů a hájů, Tábor a Blaník. Premiéra se konala 5. listopadu 1882 v Praze na Žofíně.

"Přestože hráči smetanovský repertoár hrají takřka zpaměti, čest provést Mou vlast při takto významném výročí bude bezpochyby nezapomenutelný zážitek. Jsme si jisti, že to bude neopakovatelný hudební svátek i pro každého posluchače," uvedl dramaturg FHK Marek Hrubecký.

V rámci příprav na jubilejní rok 2024 provedou hradečtí filharmonici se svým šéfdirigentem Kasparem Zehnderem 27. října 2023 také výběr nejznámějších sólových a orchestrálních čísel z opery Prodaná nevěsta. Smetanova hudba zazní i na dalších koncertech.

FHK v nadcházející 46. koncertní sezoně nabídne zhruba 40 koncertů a představení, z nichž většinu bude tvořit symfonická hudba. Nebudou chybět projekty se symfonickým orchestrem na pomezí žánrů, kterými budou třeba šansony, swing, nebo world music. Oficiální zahájení koncertní sezony 2023/2024 je naplánované na 14. září.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Filharmonie HK

Štítky ČR, hudba, Smetana, výročí, filharmonie, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká filharmonie si příští rok připomene výročí Bedřicha Smetany  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.