Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Sucho komplikuje chov ryb. Situaci nezlepšilo ani počasí posledních dnů

Udržovat ve vodě dostatek kyslíku a snažit se maximálně zachovat suchem omezené přítoky do rybniční soustavy, jsou nyní hlavní výzvy pro chovatele ryb v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku. Situace s dopady dlouhodobého sucha a vysokých teplot je v letošním roce třetí nejhorší za posledních deset let. Deštivé a chladnější počasí v posledních dnech nemá podle něj na zlepšení podmínek pro chov ryb zatím zásadnější vliv.

"Letos je to docela špatné. Čím je v rybnících méně vody, tím se více prohřívá a tím pádem voda váže méně kyslíku a ryby nežerou. Očekáváme, že letos bude ryb o deset až patnáct procent méně než loni," řekl dnes Milan Vrba ze společnosti Rybníkářství Chlumec nad Cidlinou. 

V chlumeckém rybníkářství tak nadále musejí v některých rybnících vodu okysličovat, což vede k vyšší spotřebě elektřiny, jejíž ceny v poslední době šly výrazně nahoru. Zdražení ryb zatím neplánují, náklady pomohl vyrovnat pokles cen krmiv.

"Některé naše rybníky mají hladinu až půl metru pod normálem. Jelikož jsme v Polabí, kde jsou rybníky mělčí, tak pro nás je 50 centimetrů něco, co je v Třeboni půl druhého metru. Voda nepřitéká, není to dobrá situace," řekl Vrba.

Prakticky po celý červen a červenec bylo v Královéhradeckém kraji pršelo minimálně, situace se začala měnit na konci měsíce. "Na celkovou situaci to ale nemá velký vliv, voda v krajině nadále chybí, co naprší, se ihned vsákne," uvedl Vrba.

Ředitel chlumeckého rybníkářství Ladislav Vacek řekl, že v příštích týdnech očekává zlepšení situace. Výraznější úhyny ryb v Chlumci letos nezaznamenali. "Na konci července k tomu ale moc nechybělo, podařilo se nám to odvrátit. Ještě že se ochladilo a začalo pršet. Doufáme, že od víkendu se opět oteplí a ryby nastartují metabolismus do běžného letního cyklu a do Vánoc dorostou do obvyklé velikosti od dvou do tří kilogramů. Jsem optimista. Věřím, že ještě není nic ztraceno a letošní rok bude alespoň průměrný," dodal Vacek.

Akciová společnost Rybářství Chlumec hospodaří na 235 rybnících o výměře přibližně 1700 hektarů vodních ploch. Kaprovité ryby tvoří přes 95 procent produkce. Chlumecké rybářství je členem Rybářského sdružení ČR a má rozhodující postavení v chovu ryb v Královéhradeckém kraji.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Alexas_Fotos | Pixabay

Štítky ryby, Chlumec nad Cidlinou, rybník, Královéhradecký kraj, Česko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sucho komplikuje chov ryb. Situaci nezlepšilo ani počasí posledních dnů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.