Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Archeopark ve Všestarech se o víkendu vrátí do doby Keltů a Římanů

Archeopark pravěku ve Všestarech na Královéhradecku se o tomto víkendu vrátí do doby Keltů a Římanů. Během akce nazvané Zručnost Keltů a síla Římanů.

Návštěvníci uvidí také odlévání bronzových předmětů, redukci železné rudy v hutnické peci, výrobu keramiky či ukázky bojové techniky římských legií. V sobotu bude akce od 10:00 do 18:00 a v neděli od 10:00 do 17:00, informovali na webu zástupci archeoparku. K vidění bude také replika pravěkého plavidla, která se tento týden vrátila ze Středomoří z expedice Monoxylon IV. "Doba Keltů a Římanů má pro řadu lidí stále nádech tajemna, dokážeme je sice pojmenovat, známé i konkrétní jména, ale to nestačí na to, abychom o nich získali úplný obraz. Svoji roli hraje i to, že s Kelty se někteří Češi identifikují, hledají u nich své kořeny," řekl ředitel archeoparku a archeolog Radomír Tichý.

Keltové na českém území pobývali zhruba od pátého století před naším letopočtem do začátku letopočtu. Na rozdíl od Římanů je v Královéhradeckém kraji řada archeologických lokalit, která je přímo s keltským osídlením spjata. Doba římská je v regionu spojena hlavně s Germány. "Římany v regionu zatím přímo doložené nemáme," řekl Tichý.

Na parkovišti v areálu archeoparku je k vidění také expediční člun, který od 19. června z ostrova Samos u pobřeží Turecka urazil Egejským mořem do 12. července na Peloponés v pevninském Řecku během 17 dnů plavby okolo 500 kilometrů. Expedice Monoxylon IV navázala na námořní výpravy archeologů ze všestarského archeoparku v dlabaných člunech z let 1995, 1998 a 2019.

Podle Tichého je jedním z hlavních poznatků poslední expedice Monoxylon potvrzení možnosti námořní plavby v dlabaném člunu včetně přepravy nákladu před 9000 lety. "Přispěli jsme k poznání ’neolitizace’ Řecka mořskou cestou," řekl Tichý. Členové expedice se vrátili do Česka o víkendu, člun tento týden. Předlohou plavidla je 8000 let staré neolitické plavidlo s plochým dnem objevené v roce 1994 v jezeře Bracciano u Říma.

Archeopark zahájil 11. návštěvnickou sezonu v dubnu. Dny živé archeologie jsou největšími akcemi archeoparku a v rámci tohoto cyklu se koná ročně několik tematicky zaměřených víkendů. Návštěvníkům nabízejí ukázky technologií, řemesel a života z různých etap pravěku. Další Dny živé archeologie budou o víkendu 26. a 27. srpna a budou zaměřené na dobu kamennou.

Zřizovatelem archeoparku je Královéhradecký kraj spolu s Univerzitou Hradec Králové. Ve venkovní části areálu je více než deset replik pravěkých objektů, včetně rondelu či neolitického domu.

Archeopark pravěku ve Všestarech by měl do tří let absolvovat proměnu za více než 32 milionů korun, investorem bude Královéhradecký kraj. Počítá se s rozšířením kinosálu nebo stálých expozic, které představí výsledky průzkumů z dálnice D11, námořní expedici Monoxylon či experimenty s broušenými kamennými nástroji.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archeopark Všestary

Štítky ČR, archeologie, experiment, Všestary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeopark ve Všestarech se o víkendu vrátí do doby Keltů a Římanů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.