Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Festival Jiráskův Hronov nabídne desítky představení, začne 28. července

Desítky představení nabídne 93. ročník mezinárodního festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov. Uskuteční se od 28. července do 5. srpna. Součástí festivalu bude také doprovodný program včetně koncertů, seminářů, výstav i diskusních panelů.

Hlavní program bude v Jiráskově divadle, Sále Josefa Čapka a Sokolovně. Pořadatelé uvádějí, že Jiráskův Hronov je nejstarší divadelní přehlídkou v Evropě a pravděpodobně i na světě.

"Festival začne v pátek 28. července večer představením místních ochotníků v Jiráskově divadle, kteří zahrají Lucernu. Slavnostní zahájení je naplánované na sobotu, kdy Divadlo V.A.D. Kladno v Jiráskově divadle odehraje inscenaci Nikoločava," řekl programový ředitel festivalu Jan Julínek.

Festival podle něj nabídne široký průřez divadelní scénou od velkých dramat po komorní tvorbu. Na programu jsou inscenace činoherního, pohybového či experimentálního divadla. "Do programu se podařilo dostat více inscenací a vytvořit o tři hrací místa více než loni. Program bude opravu našlapaný," uvedl Julínek. Očekává, že by na festival včetně doprovodného programu mohlo dorazit přes 40.000 lidí.

V hlavním programu jsou zastoupeny především neprofesionální soubory, které prošly sítem 11 celostátních přehlídek. Podle pořadatelů festivalu každý soubor, který chce hrát v hlavním programu Jiráskova Hronova, musí nejprve projít oblastními a krajskými přehlídkami, odkud mohou být odbornými porotami vyslány na celostátní přehlídky. Soubory, které zaujmou na celostátních přehlídkách, pak dostanou možnost, účastnit se Jiráskova Hronova.

"V rámci hlavního programu se odehraje zhruba 30 soutěžních inscenací, přijedou také dva zahraniční soubory, jeden slovenský a jeden americký. Celkem je v plánu hlavního programu asi 60 představení, tedy včetně profesionálních inspirativních představení nebo zahraničních," řekl Julínek.

Festival se bude konat na několika místech po městě. Doprovodný program bude v parku Aloise Jiráska, ale i na náměstí Čs. armády a na dalších místech po městě. "V doprovodném programu je okolo 45 divadelních představení, 30 koncertů a dalších zhruba 20 až 30 doprovodných akcích," uvedl Julínek.

Součástí doprovodného programu jsou také oblíbené semináře. "U seminářů jsme udělali změnu, a to, že jsme zavedli tři třídenní semináře. Chceme tím vyjít vstříc i těm, kteří přijedou jen na část festivalu. V nabídce budou také jednodenní semináře," řekl Julínek.

Festival podle pořadatelů vznikl v roce 1931 a nepřerušily ho ani druhá světová válka a pandemie nemoci covid-19. Od roku 1991 se přehlídky účastní i zahraniční soubory. Jiráskův Hronov je kulturním dědictvím České republiky. Festival také získal vyznamenání organizace AITA/IATA (Association Internationale du Théâtre Amateur / International Amateur Theatre Association), která jej zařadila mezi sedm nejvýznamnějších festivalů amatérského divadla na světě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kudy z nudy

Štítky ČR, divadlo, festival, Hronov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Jiráskův Hronov nabídne desítky představení, začne 28. července  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.