Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Od pondělí bude zavřené schodiště Bono publico v historickém centru Hradce Králové

Historické schodiště Bono publico spojující Velké náměstí a Fortnu v centru města bude na měsíc mimo provoz. Od zítřka (17. července) do 18. srpna tudy lidé neprojdou. Hlavním důvodem je malování, které provedou místní technické služby. Nedávno schodiště prošlo rozsáhlou rekonstrukcí za 26 milionů korun.

„V průběhu prací budou muset lidé pro přístup na Velké náměstí z Komenského ulice využít nedaleké Gočárovo schodiště nebo schodiště u zpívajících stromů,“ uvádí technické služby města na svém webu. Jenom samotná výmalba schodiště radnici vyjde na 470 tisíc korun včetně DPH. Letošní kontrola otestuje i speciální systém elektroosmózy proti vzlínání vody. 

“Ve čtyřech fázích budeme dělat revizi všeho, co tam je. To nás čeká oprava, čištění a malování vápenným nátěrem. Nakonec se bude natírat schodiště ve dvou vrstvách,” uvedl ve svém prohlášení náměstek primátorky Pavel Vrbický (Piráti). To vše pod dozorem památkářů.  

Za rekonstrukci v letech 2017 až 2019 město zaplatilo 26 milionů  

„Obnova této klasicistní památky se snažila vrátit její původní podobu. Spodní vstupní portál je zhotoven podle dobové fotografie, zásahy se týkaly také horního portálu," řekl vedoucí odboru památkové péče magistrátu Jan Falta. Mimo to byly obnoveny omítky, okna a provedena izolační a sanační opatření proti vlhkosti. Výměny se dočkalo také samotné schodiště, které bylo navráceno do původní podoby a nyní je dubové. 

Schodiště sleduje kamerový systém napojený na městskou policii. Ta má možnost hlasového výstupu směrem k vandalovi. Prostřednictvím zabudovaných reproduktorů je možné výtržníka upozornit, že podniká trestnou činnost, a vyzvat ho k jejímu okamžitému ukončení. Díky kamerovému monitoringu je snazší pachatele odhalit. 

Opravy byly rozděleny do dvou etap, přičemž první z nich vyšla na 2,4 milionu a druhá na 22,8 milionu korun. Pracím ještě předcházelo zhotovení projektové dokumentace za 1,15 milionu korun. 

Archeologové v době rekonstrukce objevili například pozůstatky pravěkého a raně středověkého opevnění návrší, zlomky keramiky i pazourkové nástroje. V mladších středověkých a novověkých vrstvách našli zlomky kuchyňské i stolní keramiky, části nástrojů, šperky nebo ozdoby z ošacení. 

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Foto TSHK

Štítky schodiště, Bono, Hradec Králové, rekonstrukce, revize, malování, centrum, technické, služby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od pondělí bude zavřené schodiště Bono publico v historickém centru Hradce Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.