Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Festival Jazz Goes to Town v Hradci Králové nabídne sedm desítek umělců

Mezinárodní hudební festival Jazz Goes to Town/Jazz jde městem nabídne na sedmi místech v Hradci Králové více než 70 hudebníků ve 14 domácích i zahraničních kapelách. Všechny letošní zahraniční kapely se představí v Česku poprvé. Devětadvacátý ročník festivalu se uskuteční ve dnech 10. až 14. října. ČTK to dnes řekli pořadatelé akce. Festival pořádá kulturní nezisková organizace Kontrapunkt. Vstupenky jsou k dispozici v předprodeji na portále GoOut a budou k dostání také v místě koncertů.

"Program festivalu slibuje široké spektrum současného jazzového žánru. Vrcholem festivalu bude 14. října v kině Bio Centrál koncert norského tělesa Trondheim Jazz Orchestra, jednoho z nejvýznamnějších jazzových souborů v Evropě. Tato kapela spolupracovala s předními jmény světového jazzu, jako třeba Chick Corea nebo Pat Metheny," řekl dramaturg festivalu Michal Wróblewski.

Podle něj s kapelou Trondheim Jazz Orchestra přijede do Hradce Králové špička skandinávského jazzu. "Výkvět této scény jsme v takovém množství a kontextu v Česku ještě neměli možnost slyšet, můžeme očekávat výjimečný zážitek," uvedl Wróblewski.

Poprvé do Česka zavítá také švýcarská zpěvačka Lucia Cadotsch s projektem Speak Low, trio improvizátorů z USA pod vedením basisty Luka Stewarta nebo polský saxofonista, skladatel a producent Marek Pospieszalski se svým oktetem. Z českých interpretů se představí například duo Emil Viklický a Pavel Hrubý. Vystoupí také mezinárodní projekt Concept Art Orchestra s norským skladatelem Helge Sundem.

Stejně jako v předchozích ročnících připravuje festival rezidenční projekt. "Párem zahraničních rezidentů letošního festivalu bude slovinská pianistka Kaja Draksler a polský bubeník Szymon Gasiorek," řekla ředitelka festivalu Barbora Hodonická. Společně zahrají v duu Czajka & Puchacz.

Kaja Draksler ve světové premiéře představí varhanní recitál v prostoru Sboru kněze Ambrože. "Szymon Gasiorek se v závěrečném festivalovém večeru přidá k projektu Shape of Jazz to Come, ve kterém se pětice mladých hudebníků setká v Hradci Králové na začátku festivalu, aby spolu nazkoušeli autorský repertoár, který bude poté proveden ve světové premiéře," řekla Hodonická.

Koncerty se budou konat také v kavárně Artičok, ve Studiu Beseda Klicperova divadla a v Klubu č.p. 4. Hlavní koncerty budou v sále Bio Central. "Jedním z nových festivalových míst je městská knihovna ve Wonkově ulici. Letos se znovu vracíme do Petrof Gallery," řekla Hodonická.

Letošní heslo festivalu je Vlny radosti a spojuje dva významy. Prvním z nich je hudba jako pohyb, druhý označuje pozitivní emoce, které v nás vyvolává, uvedli pořadatelé festivalu.

Na festivalu v minulosti koncertovali například kytarista Mike Stern se speciálním hostem Randy Breckerem, harmonikář Sugar Blue, americká skupina Lester Bowie's Brass Fantasy či pianista Joe Zawinul se sestavou Syndicate.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto JGTT

Štítky ČR, hudba, jazz, festival, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Jazz Goes to Town v Hradci Králové nabídne sedm desítek umělců  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.