Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Současní dárci krve v Trutnově stárnou, nemocnice potřebuje nové posily, osloví firmy

V nemocnici v Trutnově by uvítali stovky nových dárců krve. Podle lékařů se na dárcovství poslední dobou zapomíná a současní dárci stárnou. Nemocnice se snaží oslovovat nové posily.

Na transfúzním a hematologickém oddělení trutnovské nemocnice pečují o své dárce dokonale. Milý úsměv, vstřícnost a drobné občerstvení těší pravidelné dárce při každém odběru. Motivovat prvodárce bývá ale někdy oříšek. Proto se vedení nemocnice rozhodlo k zajímavé spolupráci, každý měsíc se spojí s některou z místních firem, která dárcům věnuje drobné odměny.

"V poslední době mám pocit, že se na dárcovství krve zapomíná. Organizované a státem podporované dárcovství krve je minulostí, stejně jako výjezdy pracovníků transfúzní služby do továren. Dnes je darování krve dobrovolným rozhodnutím aktivních jednotlivců," uvedl v tiskové zprávě primář Josef Kunčar. Řada dárců, kteří začali darovat krev v sedmdesátých letech, se nyní dostává do věku 65 let, od kdy již krev dávat nesmějí. Je to dáno zákonem o krvi, který u nás platí od roku 2008 a v tomto bodě neprošel změnou.

V trutnovské nemocnici potřebují krevní doping například pacienti po závažné nehodě či úrazu, maminky po císařském řezu, onkologičtí pacienti, používá se jí hodně při ortopedických výkonech, dialýze a pro chronická krevní onemocnění. Trutnov zásobuje i královédvorskou nemocnici, případně ostatní regionální nemocnice, pokud je někde krve nedostatek.

Nemocnice se snaží neustále lidem problematiku dárcovství krve vysvětlovat a připomínat její význam. Ať už formou letáčků, nebo přes akce ve školách. Se studenty mluví lékaři o tom, jak je krev ve zdravotnictví důležitá a nenahraditelná.

Ohodnoť článek

Foto fakultní nemocnice Brno

Štítky dárci, krev, darování, Trutnov, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Současní dárci krve v Trutnově stárnou, nemocnice potřebuje nové posily, osloví firmy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.