Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ve středu bude v ČR místy až 34 stupňů, odpoledne dorazí silné bouřky

Nejvyšší teploty v ČR ve středu ještě vzrostou, v nižších polohách, zejména v Polabí a na jihozápadě a jihu území, bude ojediněle až 34 stupňů Celsia. Odpoledne vlivem teplého a vlhkého vzduchu dorazí od západu silné bouřky, které budou postupovat přes Česko do noci na čtvrtek. Doprovodí je silný vítr s nárazy do 80 kilometrů v hodině, kroupy a intenzivní srážky. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Třicetistupňové vedro meteorologové předpovídají dnes i ve středu v polohách do 600 metrů nad mořem především v západní polovině Česka a na jižní Moravě. Na celém území republiky pak mají lidi podle nich počítat od středečního odpoledne do noci na čtvrtek se silnými bouřkami.

Přívalový déšť, který je doprovodí, může místy rozvodnit malé toky a zatopit níže položená místa. "Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty," uvedli meteorologové.

V souvislosti s vedrem varují před možným přehřátím a dehydratací. Lidem proto doporučují více pít neslazené nealkoholické nápoje a minerální vody a omezit tělesnou zátěž kolem poledne a odpoledne. Lidé by také neměli nechávat děti nebo zvířata na přímém slunci či v zaparkovaných autech. Kvůli sníženému množství ozonu nad Českem a vysokým hodnotám UV indexu by lidé také měli omezit pobyt na přímém slunci, hlavně mezi 11:00 a 15:00, a používat pokrývku hlavy, sluneční brýle a krémy s vysokým ochranným faktorem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Česko, bouřka, Český hydrometeorologický ústav, Polabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve středu bude v ČR místy až 34 stupňů, odpoledne dorazí silné bouřky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.