Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Na hradecké univerzitě vznikají nové laboratoře Centra terénní archeologie

V budově Univerzity Hradec Králové (UHK) na Slezském Předměstí vzniká nové odborné pracoviště Centra terénní archeologie (CETA). Archeologické laboratoře rozšíří nejen možnosti výuky, ale také pomohou kvalitněji zajistit archeologickou památkovou péči v regionu východních Čech. Laboratoře v budově UHK v ulici Víta Nejedlého zahájí provoz 23. června. CETA je univerzitním výzkumným centrem UHK podřízeným katedře archeologie, funguje od roku 2018. Financování centra je hrazeno z jeho smluvní činnosti.

Otevření archeologických laboratoří umožní sjednotit výzkum do jedné budovy UHK. Rekonstrukce a příprava prostor vyšla na 11 milionů korun a dalších zhruba 15 milionů má hodnotu přístrojové vybavení, s částí vybavení již univerzita disponuje. Ceny jsou bez DPH.

"V rámci ČR se jedná o jediné takto koncepčně pojaté archeologické pracoviště. Mimo evropský, anglosaský svět budeme spíše výjimkou," řekl vedoucí CETA a archeolog UHK Ladislav Rytíř.

V současnosti v CETA pracuje 20 odborníků rozdělených do tří oddělení. Součástí laboratoří budou přístroje pro pokročilé archeologické analýzy, například RTG, CT, magnetometr, zařízení pro optickou a 3D mikroskopii nebo pro geochemické analýzy.

Činnost CETA má podle zástupců UHK několik rovin, první je propojení teoretické výuky metod archeologického výzkumu a praktických dovedností, které by si studenti během svého studia měli osvojit. "Pracoviště dává možnost zapojit studenty do praxe a současné reality archeologických výzkumů, a to jak záchranných, tak i badatelských," uvedl Rytíř.

Archeologové z UHK se v Královéhradeckém kraji ročně zapojují v terénu do několika záchranných výzkumů. V současnosti se například podílejí na rozsáhlém průzkumu v trase budoucí dálnice D35 mezi Sadovou a Hořicemi.

"Druhou rovinou je zajištění podmínek pro badatelské aktivity katedry. CETA poskytuje zázemí pro řešení vědeckých otázek a úkolů v rámci jedné instituce. Třetí rovinou je posílení sítě archeologických pracovišť, která provádějí záchranné archeologické výzkumy v regionu na bázi spolupráce s územně příslušnými muzei," sdělil Rytíř.

Katedra archeologie je součástí Filozofické fakulty (FF) UHK. Zajišťuje výuku v akreditovaných studijních programech archeologie na bakalářském, magisterském a doktorském stupni vysokoškolského studia.

UHK nabízí studium na čtyřech fakultách, na fakultě informatiky a managementu, přírodovědecké fakultě, filozofické fakultě a pedagogické fakultě. Univerzitu studuje zhruba 6500 lidí plus zahraniční studenti.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto UHK

Štítky ČR, správa, věda, školy, archeologie, vysoké, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradecké univerzitě vznikají nové laboratoře Centra terénní archeologie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.