Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Povodí Labe začalo na řece Mrlině na Jičínsku stavět protipovodňový poldr Mlýnec

Státní podnik Povodí Labe začal stavět suchý poldr Mlýnec na řece Mrlině u Kopidlna na Jičínsku. Poldr má být významným prvkem protipovodňové ochrany pro obce ležící v povodí Mrliny v Královéhradeckém a Středočeském kraji. Před záplavami by měl ochránit především obce Vestec a Křinec na Nymbursku a další sídla na toku Mrliny. Stavba za 73,2 milionu korun by měla být hotová v únoru 2025.

Povodně na Mrlině, která pramení nedaleko Jičína a v Nymburku se vlévá do Labe, byly v posledním čtvrtstoletí poměrně časté. Oblast zasáhly v letech 1997, 2003, 2006 a 2013. Při poslední velké povodni před deseti lety voda z Mrliny kromě obcí Vestec a Křinec vyplavila i obce Budiměřice, Rašovice a Šlotava. V době povodní byly z obcí evakuovány stovky obyvatel.

Poldr Mlýnec, jehož stavbu Povodí Labe začalo chystat před zhruba 16 lety, by měl zachytit až dva miliony metrů krychlových vody. Pro srovnání například krkonošská přehrada Labská ve Špindlerově Mlýně má celkový objem 2,9 milionu metrů krychlových.

Suchou nádrž stavbaři z firmy Metrostav DIZ budují v lokalitě bývalého rybníka, kdy pro hráz nádrže využijí nynější hráz rybníka. Z větší části ji opraví a zvýší, maximální výška hráze bude 6,5 metru. Dílo by po dokončení mělo dokázat zredukovat průtok takzvané stoleté vody v objemu téměř 39 metrů krychlových za vteřinu na neškodný průtok pětileté až desetileté vody v objemu asi 15 metrů krychlových za vteřinu.

Náklady na stavbu poldru Povodí Labe v minulosti odhadovalo na zhruba polovinu nynější ceny. Zvýšení ceny bylo podle Bendové dáno zdražením stavebních prací v posledních letech. Na financování stavby, o níž se v soutěži ucházelo šest firem, má Povodí Labe dotaci od ministerstva zemědělství.

V povodí řeky Mrliny ještě Povodí Labe připravuje stavbu suchého poldru Nepokoj, který má vzniknout na Štítarském potoce nad soutokem s Mrlinou. Podnik nyní pracuje na projektové dokumentaci pro územní řízení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto LubosHouska | Pixabay

Štítky ČR, voda, stavby, záplavy, Povodí Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodí Labe začalo na řece Mrlině na Jičínsku stavět protipovodňový poldr Mlýnec  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.