Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Krajskou vesnicí roku se stal Suchý Důl. Porota vybírala z 12 přihlášených obcí

Vítězem soutěže Vesnice roku 2023 v Královéhradeckém kraji se stala obec Suchý Důl na Náchodsku. Odborná porota vybírala z 12 přihlášených obcí z celého regionu. Svým vítězstvím se Suchý Důl probojoval do celostátního finále, kde bude reprezentovat Královéhradecký kraj.

Porotu obec zaujala v oblastech jako je důraz na koncepční rozvoj, ekonomika obce, spolkový a společenský život, podpora volnočasových aktivit, podnikání nebo péče o stavební fond, veřejnou zeleň a krajinu. 

„Blahopřeji obci Suchý Důl, která zabodovala v soutěži upozorňující veřejnost na to, že rozvoj regionu není jen o těch velkých miliardových investicích, ale že stejně důležitá je snaha místních společenství nebo i jednotlivců,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman Martin Červíček (ODS). 

Na pomyslném druhém místě se umístila Bystřice a na třetím obec Tetín na Jičínsku. Za péči o zeleň a životní prostředí získala Zelenou stuhu obec Světí, Oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem má Česká Metuje. Odborná porota ještě udělila Modrou stuhu za společenský život obci Libňatov v okrese Trutnov. 

Soutěž Vesnice roku se vyhlašuje každoročně od roku 1995. V rámci krajského i navazujícího celostátního kola se hodnotí koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce. 

V minulém roce bodoval Žďár nad Metují  

V minulém roce se do ankety Vesnice roku 2023 přihlásilo celkem 13 obcí. Vítězem se stal Žďár nad Metují. Porota ocenila především investice za posledních 25 let. „Podařilo se nám tím zastavit úbytek obyvatel a nastartovat jeho přírůstek. Před rokem 2000 zde žilo asi 420 obyvatel, dnes zhruba 680. Ve škole bylo jednu dobu jen 13 dětí, v současnosti až 55," uvedlo při předávání ocenění vedení města.  

Zlatá stuha spojená s titulem Vesnice roku přinesla Žďáru nad Metují do rozpočtu milion korun. 

Do soutěže se mohou každoročně přihlásit obce vesnického charakteru, včetně statutu města a městyse, které mají do 7500 obyvatel a zpracovaný strategický dokument rozvoje obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu. Obec se hlásí vždy jako celek. 

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky Suchý Důl, Královéhradecký kraj, soutěž, okres Náchod, stuha, Žďár nad Metují

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajskou vesnicí roku se stal Suchý Důl. Porota vybírala z 12 přihlášených obcí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.