Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V hradeckém kraji třídí odpady nejlépe v Hostinném, Černém Dole a Malé Úpě

Odpady v Královéhradeckém kraji loni nejlépe třídili lidé v Hostinném, Černém Dole a v Malé Úpě na Trutnovsku. Města a obce zvítězily v jednotlivých kategoriích 17. ročníku soutěže Čistá obec. Soutěže se v kraji účastní přes 400 obcí a měst, které jsou zapojeny v systému zpětného sběru obalů Eko-kom. Kritériem hodnocení je množství vytříděného odpadu v přepočtu na obyvatele a rok.

Hostinné zvítězilo v kategorii měst nad 2000 obyvatel. Další místa obsadily Vrchlabí na Trutnovsku a Police nad Metují z Náchodska. V kategorii sídel od 300 do 2000 obyvatel se za krkonošským Černým Dolem umístil Adršpach z okresu Náchod a Horní Olešnice na Trutnovsku. V kategorii obcí do 300 obyvatel za krkonošskou Malou Úpou skončily Říčky v Orlických horách a Borovnička na Trutnovsku.

Eko-kom má v Česku monopol na třídění a recyklace obalů. Jeho služby využívají firmy dodávající na český trh balené zboží. Firma Eko-kom zajišťuje sběrná místa na tříděný odpad pro více než 6170 obcí, možnost třídit má ve svých městech 99 procent obyvatel. Obce za třídění dostávají peníze.

V ČR podle údajů Eko-komu každý občan loni vytřídil v průměru 78 kilogramů odpadu, v porovnání s předchozím rokem zhruba o šest kilogramů více. Z dat firmy vyplývá, že pravidelně třídí tři čtvrtiny obyvatel, meziročně o dvě procenta více. Loni se navíc vyprodukovalo méně odpadů než v předchozím roce, zároveň se jich ale podařilo více vytřídit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto EKO-KOM

Štítky ČR, odpady, ocenění, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji třídí odpady nejlépe v Hostinném, Černém Dole a Malé Úpě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.