Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Držte se od krkavců dál a rozhodně je nekrmte, nabádají turisty správci Krkonoš

Správci Krkonošského národního parku nabádají turisty, aby nekrmili krkavce. V opačném případě by totiž mohli k člověku více přilnut a to by pro jeho přirozené chování mohlo být nebezpečné.

V posledních dnech je často pozorován v oblasti Bílé louky (okolí Luční boudy) krkavec, který vyhledává blízkost lidí. Toto chování je nezvyklé a mohl by být pro něho nebezpečné, pokud přijme lidmi nabízenou potravu. "Nabádáme veřejnost, aby při setkání s ním udržovali bezpečnou vzdálenost a nekrmili jej," uvedl v tiskové zprávě mluvčí správy KRNAP Radek Drahný.

O daném jedinci nevíme žádné podrobnosti (nemá ornitologický kroužek). Pravděpodobně se jedná o mladého jedince, který je v dobré kondici. Může to být ale utečenec ze zajetí. Naneštěstí pták vyhledává blízkost lidí a je schopen je i kus cesty doprovázet.

Prosíme návštěvníky, aby ptáka nekrmili a ignorovali ho. V opačném případě by se jeho vazba k lidem ještě posilovala a v důsledku by to pravděpodobně znamenalo, že dříve či později bude muset být z volné přírody umístěn do záchranné stanice.

Krkavec velký je velký černý pták z čeledi krkavcovitých. Je chráněný zákonem jako ohrožený druh. Historické prameny jeho výskyt v Krkonoších neuvádějí, novodobá pozorování jsou z roku 1974. Od začátku 90. let jeho početnost vzrostla na 50–90 hnízdících párů.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KRNAP

Štítky krkavec, Krkonošský národní park, ptáci, Luční bouda, Správa Krkonošského národního parku, Bílá louka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Držte se od krkavců dál a rozhodně je nekrmte, nabádají turisty správci Krkonoš  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.