Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Senátor Holásek se vzdal v Hradci radního, jeho hnutí už není v koalici

Lídr hnutí Rozvíjíme Hradec a senátor Jan Holásek odstoupil z funkce radního města Hradec Králové a z pozice předsedy výboru hradeckého zastupitelstva pro územní plánování, rozvoj a investice města.

Holásek změnu oznámil v tiskové zprávě. Rezignací tak předešel svému odvolání z funkcí, které hodlaly učinit čtyři strany hradecké koalice na červnovém zasedání zastupitelstva.

Čtyři strany dosavadní pětičlenné koalice vypověděly 3. května hnutí Rozvíjíme Hradec koaliční smlouvu. Zdůvodnily to tím, že Holásek podle nich údajně není schopen týmové práce. Čtyři subjekty nyní chystají dodatek ke koaliční smlouvě, který bude řešit personální poměry v zúžené koalici, jež bude v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu nadále disponovat většinou hlasů. Program strany měnit nebudou. Faktický konec pětikoalice nastane po uplynutí třicetidenní výpovědní lhůty 2. června.

Rezignací Holásek podle tvrzení v tiskové zprávě znovu dokázal, že nelpí na funkcích ve vedení města. Hnutí Rozvíjíme Hradec podle něj oslovilo koaliční partnery a vyzvalo je k jednáním o udržení koalice. V případných jednáních bude hnutí navrhovat, aby byl radním za Rozvíjíme Hradec zastupitel Petr Nebeský a Ilona Dvořáková, která je náměstkyní primátorky, již nebyla zástupkyní Rozvíjíme Hradec v orgánech města.

Primátorka Pavlína Springerová v minulém týdnu řekla, že čtyři strany si tento týden na jednání potvrdily, že vypovězení koaliční smlouvy bylo správným krokem. "Přesvědčily nás o tom i některé mediální výstupy pana Holáska, které nás utvrdily v tom, že je tam nulová sebereflexe a pochopení stávající politické reality," řekla novinářům primátorka Pavlína Springerová.

Spouštěcím momentem pro vypovězení smlouvy bylo pro čtyři strany to, že Holásek požádal pro sebe o funkci náměstka primátorky místo Dvořákové. Holásek následně argumenty koaličních partnerů odmítl a uvedl, že pro vypovězení koaliční smlouvy a rozboření pětikoalice není žádný reálný důvod.

Čtyřkoalici by měla posílit zastupitelka Monika Štayrová, která začátkem letošního roku opustila klub ANO. Přidat by se měla ke koaličnímu uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Čtyřkoalici by měl podpořit i zastupitel Jindřich Outlý, který zastupitelský klub ANO opustil v lednu a následně se na návrh koalice stal předsedou finančního výboru zastupitelstva.

Na koalici se po loňských zářijových volbách domluvili koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Rozvíjíme Hradec má tři mandáty, zbylé čtyři strany mají dohromady 18 křesel. Se čtyřkoalicí jako rozhodující devatenýctý hlas zůstává náměstkyně Dvořáková, která by měla ve funkci pokračovat. Pokud se ke čtyřkoalici přidají i dva zastupitelé zvolení za ANO, bude čtyřkoalice disponovat 21 hlasy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Jana Holáska

Štítky ČR, správa, obce, koalice, personální, Hradec Králové, Holásek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senátor Holásek se vzdal v Hradci radního, jeho hnutí už není v koalici  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.