Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtyři strany zúžené koalice v Hradci Králové chystají dodatek koaliční smlouvy

Čtyři subjekty dosavadní koalice v Hradci Králové budou po vypovězení koaliční smlouvy hnutí Rozvíjíme Hradec pokračovat v řízení města na základě chystaného dodatku ke koaliční smlouvě. Uzavřít by jej měly po 2. červnu.

Novou smlouvu uzavírat nebudou, program zachovají. Nadpoloviční většinu hlasů v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu mají čtyři strany zajištěnou. Hnutí Rozvíjíme Hradec, v jehož čele stojí senátor a člen rady města Jan Holásek, již dříve uvedlo, že je připraveno odejít do opozice.

Čtyři strany koalice vypověděly hnutí Rozvíjíme Hradec koaliční smlouvu 3. května. Zdůvodnily to tím, že Holásek podle nich údajně není schopen týmové práce. Momentem pro vypovězení smlouvy bylo to, že Holásek požádal pro sebe o post náměstka primátorky místo Ilony Dvořákové (Rozvíjíme Hradec). Holásek argumenty koaličních partnerů odmítl. V dnes vydaném posledním čísle městského zpravodaje Radnice Holásek ve stanovisku uvedl, že pro vypovězení koaliční smlouvy a rozboření pětikoalice není žádný reálný důvod.

Faktický konec dosavadní pětikoalice nastane po uplynutí 30 dnů od vypovězení koaliční smlouvy, tedy 2. června. Následně čtyři strany podle primátorky uzavřou dodatek koaliční dohody. Personální změny vyplývající z dodatku by se měly odehrát na zasedání zastupitelstva 20. června.

"Dohodli jsme se, že nebudeme vytvářet novou koaliční smlouvu. Vytvoříme dodatek smlouvy, během týdne jej chceme mít připravený," řekla primátorka Pavlína Springerová. Uvedla, že dodatek bude řešit úpravu personálních poměrů a struktury koalice. "Do programových věcí nebudeme zasahovat. Chceme pokračovat se stejným programem," řekla primátorka. Po odchodu Rozvíjíme Hradec do opozice ztratí hnutí podle Springerové i většinu míst v orgánech městských firem.

Čtyřkoalici by měla posílit zastupitelka Monika Štayrová, která začátkem letošního roku opustila klub ANO. Přidat by se měla ke koaličnímu uskupení Změna pro Hradec a Zelení, které by se rozrostlo ze dvou zastupitelů na tři. "Se třemi zastupiteli budeme moci vytvořit samostatný zastupitelský klub," řekl lídr uskupení a náměstek primátorky Adam Záruba (Změna pro Hradec). Čtyřkoalici by měl podpořit i zastupitel Jindřich Outlý, který zastupitelský klub ANO opustil v lednu a následně se na návrh koalice stal předsedou finančního výboru zastupitelstva.

Na koalici se po loňských zářijových volbách domluvili koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Rozvíjíme Hradec má tři mandáty, zbylé čtyři strany mají dohromady 18 křesel. Se čtyřkoalicí jako rozhodující 19. hlas zůstává náměstkyně primátorky pro kulturu a cestovní ruch Dvořáková (Rozvíjíme Hradec), která by měla ve funkci pokračovat. Pokud se ke čtyřkoalici přidají i dva zastupitelé zvolení za ANO, bude čtyřkoalice disponovat 21 hlasy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Pavlíny Springerové

Štítky ČR, správa, obce, koalice, Hradec Králové, dodatek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři strany zúžené koalice v Hradci Králové chystají dodatek koaliční smlouvy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.