Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z bývalé elektrárny v Trutnově vzniklo centrum současného umění EPO1

Z více než 100 let staré budovy bývalé elektrárny v Trutnově ve čtvrti Poříčí vzniklo centrum současného umění EPO1. Nákladem desítek milionů korun jej od roku 2020 vybudovali trutnovský podnikatel Rudolf Kasper s manželkou. Velké industriální prostory galerie umožní vystavovat i velmi rozměrné sochy a objekty, které se v běžných galeriích prezentovat nedají. Centrum dnes Kasperovi oficiálně otevřeli. Návštěvníci v něm mohou vidět tři výstavy. V Česku jde o jeden z mála soukromých projektů takového charakteru.

Víceúčelový pětipodlažní komplex v objektu z režného zdiva disponuje výstavní plochou 3400 metrů čtverečních, což je plocha velikosti poloviny fotbalového hřiště. Rozsáhlý objekt stojí ve výrobním areálu společnosti Kasper Group, která se zabývá strojírenskou výrobou a zpracováním dřeva.

"V bývalé turbínové hale vznikla výstavní plocha 2000 metrů čtverečních. Součástí areálu je výstavní sál, v patře další prostor pro obrazy, grafiky, fotografie nebo 3D objekty. Výstavní sály jsou také v podkroví a v plánu je poslední etapa rekonstrukce včetně úpravy venkovních prostor pro open-air expozice," popsal EPO1 Kasper.

Galerii EPO1 Kasperovi vybudovali z vlastních peněz bez dotací či grantů. Proměnu elektrárny, která v minulosti sloužila pro výrobu ČKD Dukla, zadali projektantům z náchodského Atelieru Tsunami. "Stavbu jsme očistili od méně hodnotných stavebních vrstev a doplnili soudobé architektonické prvky. Architektura objektu nesmí být dominantní, ale musí se stát důstojným pozadím vystavených děl," uvedl architekt Michal Ježek.

V Česku jde o jeden z mála takových projektů. Loni v únoru byla v Praze v bývalé transformační stanici otevřena galerie Kunsthalle. Vybudovala ji Nadace The Pudil Family, kterou založil bývalý spolumajitel společnosti Czech Coal Petr Pudil s manželkou. V Královéhradeckém kraji v roce 2017 rodinná společnost Petrof v Hradci Králové otevřela kulturní a obchodní centrum Petrof Gallery.

V EPO1 by mělo najít místo současné umění, nadrozměrné sochy, umělci v něm budou mít ateliéry. Tři z pěti podlaží bývalé rozvodny se proměnily ve výstavní prostor pro menší trojrozměrné objekty, obrazy, grafiku či fotografie. Největším prostorem je původní generátorovna a turbínová hala, kde budou velké sochy. Právě sochy, které se kvůli své velikosti do jiných českých galerií nevejdou, mají být hlavním lákadlem EPO1.

Centrum by mělo být otevřeným prostorem. Počítá se s workshopy s umělci nebo studenty, akcemi pro školy. "Rádi bychom, aby centrum navštívili všichni, kteří přijedou do Krkonoš nebo na Broumovsko. Sázíme také na postupné napojení na dálniční síť, která umožní přiblížení galerie směrem do Polska a do budoucna také Německa," uvedl Kasper. V minulosti připomněl, že před více než 100 lety elektrárna dodávala elektřinu pro více než 60 měst a obcí. "Nyní by mohla mnohem větší část kraje, země i našeho kontinentu zásobovat špičkovým výtvarným uměním," řekl.

V turbínové hale by měla být jedna výstava ročně. "V menších galeriích v budově bývalých rozvoden se budou výstavy střídat v rychlejším tempu. K vidění budou díla tuzemských i zahraničních umělců," uvedl ředitel EPO1 Jan Kunze. Výstavy má centrum již naplánované do roku 2027 a velké projekty pro turbínovou halu do roku 2028.

Dnes otevřená hlavní výstava má název Volume – akustická dimenze v současném sochařství. Tvoří ji objekty schopné zvuk vydávat, snímat nebo s ním různě pracovat. Výstava Power Post Station se týká konverze energie ve vizuálním umění současnosti. "Výstava Fresh Power ukáže základ naší stále se rozšiřující sbírky, která si bere za cíl zmapovat nejmladší česko-slovenskou sochařkou generaci ve všech jejich podobách," uvedl Kunze. Otevírací doba galerie bude od středy do neděle.

Vznik skupiny Kasper Group spadá do roku 1990. Hlavní částí jejího podnikání je zakázková strojírenská výroba, výroba tlakových a netlakových nádob a výroba krovů a dřevěných nosných konstrukcí. Roční obrat Kasper Group se pohybuje na úrovni jedné miliardy korun, práci dává přibližně 450 lidem. Patří mezi největší zaměstnavatele v regionu.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto IC Trutnov

Štítky ČR, výtvarné, stavby, sochy, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z bývalé elektrárny v Trutnově vzniklo centrum současného umění EPO1  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.