Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V hradeckém kraji zanikne 15 pošt. Zachovat se podařilo jednu v Hradci Králové

V Královéhradeckém kraji se radnicím při vyjednávání s Českou poštou o rušených pobočkách podařilo zachovat pouze jednu pobočku v Hradci Králové. V ostatních šesti městech by měly být k 1. červenci pobočky zrušené podle původního plánu. Celkem tak v kraji zanikne 15 poboček pošty místo 16. Z toho šest poboček bude zrušeno v Hradci Králové.

Česká pošta plánuje od července kvůli úsporám zrušit v republice 300 poboček, zůstat by jich mělo 2900. Pošta argumentuje i tím, že zájem o tradiční poštovní služby klesá, snížením počtu poboček a propuštěním části zaměstnanců chce zmírnit svou ztrátu, která se loni meziročně více než zdvojnásobila na 1,75 miliardy korun.

V Hradci Králové radnice s vedením České pošty v polovině dubna vyjednala zachování pobočky na Benešově třídě na největším sídlišti Moravské Předměstí. Původně měla být zrušená spolu s dalšími dvěma pobočkami na sídlišti, kde by tak 30.000 lidí zůstalo zcela bez pošty. Součástí dohody je i to, že Česká pošta přemístí svou pobočku ve čtvrti Nový Hradec Králové do prostor města a pobočka bude dál fungovat za spolupráce města v programu Pošta Partner Plus. Pobočka Nový Hradec Králové mezi rušené pobočky patřit neměla.

"Dohoda s Českou poštou platí. Nyní musíme dořešit technické parametry Pošty Partner Plus na Novém Hradci. K detailům budeme mít pracovní schůzky," řekla primátorka Pavlína Springerová (HDK). Zachování pošty na Moravském Předměstí, které je nejlidnatějším sídlištěm v celém kraji, bylo pro vedení Hradce Králové prioritou.

V Náchodě, Jaroměři na Náchodsku a ve Vrchlabí na Trutnovsku Česká pošta zruší po dvou pobočkách a ve městech zůstane po jedné poště. "Česká pošta nás postavila před hotovou věc, že jde o neměnný stav," řekl k jednáním o možném zachování některé pobočky starosta Jaroměře Jan Borůvka (ANO). Radnice se podle něj bude snažit vyjednat rozšíření provozní doby na zbylé poště například o sobotní provoz. Propagovat bude i to, aby lidé více využívali služeb poštovních doručovatelů, například při posílání peněz nebo donášce důchodů.

Náchod se neúspěšně snažil zachovat v městském objektu sídlící poštu na Starém Městě, kde žije asi 7000 lidí. Jediná centrální pošta na Masarykově náměstí dvacetitisícové město podle radnice nezvládne obsloužit. "Snažili jsme se projednat alespoň rozšíření provozní doby, nabídnout vhodné prostory, mluvit o výši nájmu. Ale z jednání (s Českou poštou) je patrné, že na politické rozhodnutí nemají tyto debaty žádný vliv," uvedl místostarosta Jan Čtvrtečka (ČSSD).

Ve třicetitisícovém Trutnově zanikne pobočka ve čtvrti Poříčí, dvě pobočky zůstanou zachované. "V Poříčí jsme žádali o Poštu Partner, ale neuspěli jsme, od České pošty jsme dostali zamítavou odpověď," řekl místostarosta Tomáš Hendrych (Volba pro město). Také radnice Jičína byla neúspěšná při jednáních o zachování pobočky ve čtvrti Nové Město. V Jičíně tak bude od 1. července fungovat jedna pošta.

Česká pošta také zruší málo vytíženou pobočku pošty v Meziměstí na Náchodsku, které má asi 2500 obyvatel. Rušená pobočka je na okraji katastru města v části Ruprechtice. Lidem v Meziměstí zůstane k dispozici pošta v centru města.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Horák

Štítky ČR, správa, pošta, Česká pošta, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Dvořák

Z plánů pošty na rušení poboček v Hradci Králové bylo zřejmé, že o tom rozhodl někdo, kdo se jen podíval na mapu, aniž by znal základní fakta o městě, jako jsou obrovské rozdíly v hustotě obyvatelstva v různých částech města, geografie města a umístění silnic (lidé z Moravského předměstí a Třebše fakt nebudou jezdit na poštu na Novém Hradci, která je sice vzdušnou čarou relativně blízko, ale je na kopci a silnice k ní nevedou přímo, ale velkým obloukem). Pokud to takovýhle diletanti v České poště vedou dlouhodobě, pak se nejde divit, že je ve ztrátě.

Pátek, 12. května 2023, 08:45Odpovědět

V hradeckém kraji zanikne 15 pošt. Zachovat se podařilo jednu v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.