Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hradecká nemocnice nabízí kurzy první pomoci, přihlásit se může každý

Dokázali byste zachránit lidský život? Znáte základy první pomoci? Nemocnice v Hradci Králové teď začala nabízet kurzy široké veřejnosti. Naučí se nejen dýchání z úst do úst, ale i srdeční masáž a další důležité úkony, které mohou zachránit život.

Středisko kardiopulmonální resuscitace, které funguje ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, začalo od poloviny dubna nabízet kurzy první pomoci a základní resuscitace pro veřejnost. Středisko také pořádá kurzy pro zdravotníky nebo sociální pracovníky. Kompletní informace o kurzech je možno najít na https://www.fnhk.cz/karim/kurzy-prvni-pomoci-kpr/zakladni-informace

„Středisko za dobu svého fungování poskytlo kurzy více než deseti tisícům zaměstnanců FN HK, nyní tuto možnost chceme nabídnout i veřejnosti, protože s poskytnutím první pomocí a resuscitace se může setkat kdokoliv a správně provedená resuscitace může zásadně přispět k záchraně života,“ uvedla doktorka Vlasta Dostálová z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN HK, která provoz střediska zajišťuje.

Kurzy se konají ve specializovaných učebnách Střediska pro výuku KPR a řešení urgentních stavů v areálu nemocnice. Učebny nabízejí výukové trenažéry ve tvaru dospělého, dětského a kojeneckého lidského těla, jejichž software měří hloubku stlačení hrudníku, frekvenci srdeční masáže, uvolnění hrudníku a také ventilaci. Na obrazovce lze sledovat poskytování kardiopulmonální resuscitace až 6 trenažérů najednou a po jejím ukončení vyhodnotit kvalitu poskytované pomoci. Kurzy jsou placené, nejsou akreditované, ale jsou vedeny zkušenými lektory s dlouholetou praxí v poskytování resuscitace a poresuscitační péče i s praxí v učení dospělých.

Na účastníky kurzů čeká nácvik srdeční masáže všech věkových kategorií, dýchaní z úst do úst, použití automatizovaného externího defibrilátoru či vypuzování cizího tělesa po vdechnutí. Kurz pro zdravotníky je rozšířen například o nácvik specializované pomoci na konkrétním pracovišti.

Středisko kardiopulmonální resuscitace FN HK, které zajišťuje výuku a praktický nácvik kardiopulmonální resuscitace (KPR) a řešení urgentních stavů pro všechny zaměstnance nemocnice, funguje od ledna 2020.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Fakultní nemocnice Hradec Králové, FNHK, první pomoc, kurz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká nemocnice nabízí kurzy první pomoci, přihlásit se může každý  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.