Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V ptačím parku u Josefova vznikl tříhektarový vodní ptačník pro mokřadní ptáky

Česká společnost ornitologická (ČSO) vybudovala nákladem čtyři miliony korun v ptačí rezervaci Josefovské louky u Josefova na Náchodsku více než tříhektarovou soustavu tůní a ostrůvků zvanou ptačník. Ornitologové tím rozšířili již existující mokřad, který pomůže vzácným ptákům, obojživelníkům či vážkám a přispěje k zadržení vody v krajině. Lákadlem bude například pro bahňáky a ledňáčky.

Mokřad patří s počtem téměř 200 pozorovaných druhů ptáků k nejvýznamnějším v Královéhradeckém kraji. "Už nyní lze na novém centrálním ptačníku pozorovat vzácné druhy mokřadních kachen, jako je čírka obecná, čírka modrá a lžičák pestrý. Skvělou zprávou je první zahnízdění hus velkých v parku," řekl správce ptačího parku Josefovské louky Břeněk Michálek.

Centrální ptačník je podle ornitologů milníkem a největším projektem při budování parku. "Jde o komplex tůní s rozrůzněným dnem i břehy. Ptačník navazuje na další mokřad o velikosti 1,5 hektaru – Slavíkovský ptačník. Společně fungují jako impozantní soustava vodních ploch, lákající nepřeberné množství vrubozobých a brodivých ptáků," uvedl Michálek. Vyhloubení ptačníku podpořily dotací Norské fondy a na financování se podílely stovky dárců z řad veřejnosti.

Ptačí park Josefovské louky vzniká od roku 2006 a má rozlohu kolem 85 hektarů. Rozmanitá příroda tu vznikla díky opatřením, jako je řízené zavlažování, péče o vegetaci, pastva velkých kopytníků a hloubení tůní. Páteří Ptačího parku je sto let starý závlahový systém řeky Metuje, který po opravě umožňuje regulaci výšky spodní vody na okolních loukách. Ochranáři louky s pomocí stovek dárců postupně vykupují, zatím se jim podařilo získat přes 57 hektarů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, rezervace, ptáci, Náchodsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ptačím parku u Josefova vznikl tříhektarový vodní ptačník pro mokřadní ptáky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.