Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

V hradeckých Jiráskových sadech budou nové stromy a keře, na studii půjde půl milionu

Hradecké Jiráskovy sady by měly dál vzkvétat. Město dá půl milionu na studii, která navrhne kompozici pro další vývoj této parkové plochy. Postupně se tady budou obnovovat dřeviny a jiné porosty.

„Některé porosty v tomto území v posledních letech dožívají a další jsou dlouhodobě neperspektivní, a to především vlivem suchých období v posledních letech. Ačkoliv je jednou z variant provedení výměny kus za kus, není toto řešení z dlouhodobého hlediska reálné. V některých místech už není opakovaná výsadba možná. S ohledem na to jsme se rozhodli přistoupit k pořízení studie, díky které budeme moci do budoucna jinak a lépe nastavit umístění a druhovou skladbu nových výsadeb a zajistit tak lepší udržitelnost,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast životního prostředí Adam Záruba.

Spolu se studií bude zpracovaný také stavebně-historický průzkum území, ze kterého bude návrh úpravy lokality vycházet. „Pokud bychom i nadále pokračovali v náhradní výsadbě v tomto území bez prověřeného koncepčního podkladu, mohlo by postupem času dojít k narušení celkové kompozice, a tak ke snížení historické i společenské hodnoty území,“ doplňuje náměstek Záruba. Na pořízení studie radní města na svém zasedání v tomto týdnu vyčlenili půl milionu korun. Zpracovanou by ji město mohlo mít v polovině příštího roku. Následně na to mohou navázat první úpravy z plánované revitalizace.

Jiráskovy sady mají rozlohu 5,5 hektaru. Založeny byly v roce 1896 a jsou součástí městské památkové zóny. Zároveň se jedná o lokalitu s archeologickými nálezy.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto hkregion.cz

Štítky Hradec Králové, Jiráskovy sady, město, dřeviny, porosty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckých Jiráskových sadech budou nové stromy a keře, na studii půjde půl milionu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.