Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Zřejmě žádné gymnázium v hradeckém kraji nebude vypisovat druhé kolo

Zřejmě žádné gymnázium v Královéhradeckém kraji nebude vypisovat druhé kolo přijímacího řízení. Poptávka totiž výrazně převyšuje nabídku. Ze středních škol s maturitou je v kraji tradičně největší zájem právě o gymnázia.

Žáci, kteří se při přijímacích zkouškách nedostali na vybranou školu s maturitou, se mohou odvolat proti rozhodnutí o nepřijetí. Neúspěšní uchazeči se také mohou přihlásit do druhého kola přijímacího řízení ve školách, které nenaplnily své kapacity.

"Zájem o gymnázia je tradičně nejvyšší a poptávka převyšuje nabídku. Lze tedy předpokládat, že žádné gymnázium v kraji nebude vypisovat druhé kolo přijímacího řízení. Pro školní rok 2023/2024 čtyřletá gymnázia v kraji nabízela 713 míst," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Podle něj lze očekávat, že druhá kola budou vypisovat v kraji školy, kde je menší převis zájemců o studium. "Doporučujeme průběžně sledovat Školský informační portál Královéhradeckého kraje na www.sipkhk.cz," dodal Lechmann.

K přijímacím zkouškám na střední školy v Královéhradeckém kraji by se letos mělo dostavit zhruba 5600 absolventů devátých tříd základních škol, což je o 11 procent více než loni, kdy bylo deváťáků 5035, uvedlo hejtmanství. Celková nabídka míst na středních školách v kraji pro školní rok 2023/2024 přesto stále převyšuje poptávku. Královéhradecký kraj zachovává místa v oborech, o které není takový zájem. Hejtmanství to vysvětluje tím, že musí být struktura oborů vzdělávání sladěna s trhem práce. Tradičně nejmenší zájem je o učební obory, konkrétně pokrývač nebo kominík. Naopak největší zájem je o studium na gymnáziích.

V současném školním roce v kraji na osmiletých gymnáziích studuje 2956 žáků, na šestiletých 1219 a na čtyřletých gymnáziích 2648. Gymnázia, střední odborné školy (SOŠ) a střední odborná učiliště (SOU) v Královéhradeckém kraji pro školní rok 2023/2024 nabízejí okolo 9440 míst, což je zhruba stejně jako pro školní rok 2022/2023. Na školní rok 2023/2024 osmiletá gymnázia v kraji nabízejí 420 míst, šestiletá 212 a čtyřletá 713, uvedli za začátku roku zástupci kraje. Kraj zřizuje většinu SŠ na svém území, v případě soukromých a církevních škol k zápisům nových oborů vzdělání či škol dává pouze stanovisko. Ministerstvo školství následně vydává rozhodnutí.

K přijímacím zkouškám na maturitní obory na středních školách, víceletých gymnáziích a nástavbách v celém Česku se podle Cermatu letos přihlásilo 116.031 dětí, tedy o čtvrtinu víc než před šesti lety, kdy se centrálně zadávané zkoušky konaly poprvé. Kvůli silnému populačnímu ročníku letos odborníci očekávají v některých regionech a oborech problémy s kapacitou středních škol.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, školy, střední, Královéhradecký, gymnázia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zřejmě žádné gymnázium v hradeckém kraji nebude vypisovat druhé kolo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.