Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Polovina nelegálních poutačů stále stojí u silnic Královéhradeckého kraje

V Královéhradeckém kraji se od roku 2017 podařilo odstranit od silnic první třídy více než polovinu nelegálních reklamních poutačů. Od té doby v regionu zmizelo 470 nepovolených billboardů.

V posledních měsících krajský úřad vyzval vlastníky dalších 50 podobných reklamních zařízení k jejich odstranění. Kraj dosud vynaložil na odstranění nelegálních poutačů nižší stovky tisíc korun. "V případě, že vlastník i přes opakované výzvy zařízení neodstraní, provedou demontáž krajští silničáři a kraj poté po vlastnících vynaložené náklady vymáhá. Kraji zbývá vymoci celkovou částku v řádech tisíců korun," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Většinu nelegálních billboardů podle něj vlastníci reklamy nebo pozemků ve lhůtě odstraní. Náklady na odstranění jednoho nelegálního reklamního poutače vyjdou kraj na desítky tisíc korun. "V současné době je v řešení zhruba 20 billboardů, jejichž majitel zatím odstranění neprovedl," řekl Lechmann.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v předchozích letech uvádělo, že v Královéhradeckém kraji je zhruba 800 reklamních zařízení poblíž silnic první třídy, která tam byla postavena v rozporu se zákonem. "Pokud budeme vycházet z tohoto odhadu, tak v Královéhradeckém kraji byla odstraněna už více než polovina těchto zařízení," řekl Lechmann.

V okresech Hradec Králové, Jičín a Náchod zbývají podle hejtmanství už jen jednotky billboardů u silnic první třídy, které čeká odstranění. "V okresech Trutnov a Rychnov nad Kněžnou je nutné odstranit desítky až stovky reklamních zařízení podél silnic I/11, I/14 a I/16 a I/37," řekl mluvčí.

Poslanecká sněmovna má dnes schvalovat návrh novely zákona o pozemních komunikacích, který má usnadnit odstraňování billboardů od silnic. Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy dosud vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích platná od září 2017. Majitelům reklamních ploch nařizuje z bezpečnostních důvodů jejich odstranění, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pexels.com

Štítky ČR, správa, silnice, doprava, Královéhradecký, poutač

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polovina nelegálních poutačů stále stojí u silnic Královéhradeckého kraje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.