Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jaro v hradecké Filharmonii bude nabité, ke slovu se dostane Malý princ i jazz

Jarní a letní program Filharmonie v Hradci Králové je nabitý. Kromě klasických koncertů je v programu i jeden benefiční. Na své si přijdou i fanoušci jazzu a Filharmonie bude k vidění i na festivalu Rock for People.

Ve čtvrtek 25. května je na programu koncert v plném symfonickém obsazení se čtrnácti prvními houslemi nazvaný Enšpíglova šibalství opět podle skladby německého skladatele, tentokrát Richarda Strausse. Symfonická hudba plná zvukových barev, příběhů a emocí v podání hradeckých filharmoniků nabídne posluchačům pod taktovkou Andrease Weisera a za spoluúčasti sólistky na lesní roh, Kateřiny Javůrkové, členky České filharmonie, jistě nevšední hudební zážitek.

Kromě koncertů symfonické hudby nabídne Filharmonie svému publiku také koncert recitálového typu, a to ve středu 3. května, kdy svěží jarní atmosféru připomene svou hrou mladý hradečák a talentovaný klavírista Matyáš Novák. Před publikem v sálu Filharmonie Hradec Králové zahraje na koncertní křídlo značky Petrof skladby Ference Liszta, Antonína Dvořáka či variace na témata Bedřicha Smetany.

Hned následující večer přijde na řadu další z benefičních koncertů, kterými se královéhradecká Filharmonie snaží kromě potěšení svých posluchačů pomoci také těm, kterým život nepřináší jen lehké chvíle. Absolventský koncert HAMU bude zároveň benefičním koncertem pro Domov svatého Josefa, který sídlí v nedaleké Žirči a poskytuje pomoc lidem s roztroušenou sklerózou a jejich blízkým. Další beneficí bude potom 18. května koncert uspořádaný díky dlouholeté spolupráci se švýcarskou Zürcher Hochschule der Künste. Orchestr FHK povede Marc Kissoczy, který na zmíněné škole působí jako profesor a jedním ze sólistů večera bude shodou okolností i laureát loňské soutěže Pražského jara, fagotista Kenichi Furuya. Výtěžek koncertu bude využit na podporu Dětského diagnostického ústavu v Hradci Králové.

Milovníci jazzu dostanou ve čtvrtek 11. května neopakovatelnou možnost zažít večer se svérázným hudebníkem, který, ač sám rodák ze Slovenska, dlouhé roky svým umem těší posluchače na celém světě. Koncert „Laco Deczi 85“, na kterém tento trumpetista vystoupí společně se svou kapelou Celula New York začíná v 19.00 hodin.

Než Filharmonie Hradec Králové odehraje další koncert pro místní publikum, vystoupí ještě v sobotu 13. května na hudebním festivalu Pražské jaro. Na úplném konci května potom předstoupí před posluchače dirigent a skladatel Kryštof Marek a uvede s orchestrem FHK svou inscenaci slavné Exupéryho knížky Malý princ. V hlavní roli vystoupí známý herec a zpěvák Jan Cina společně se zpěvačkou a herečkou Vendulou Příhodovou.

Ani v červnu ale nebude orchestr zahálet. Na festivalu Rock for People zahraje Dvořákovu Novosvětskou nebo Bernstainovy motivy z West side story a v Kutné Hoře odehraje slavné Verdiho Requiem. Ve středu 13. června na Malém náměstí v Hradci Králové můžete společně s hudebníky FHK a s Dashou zažít hudební happening pod otevřenou oblohou. Poté potěší také posluchače v Praze, a to dvěma koncerty se Štefanem Margitou a Adamem Plachetkou na Občanské plovárně.

Ve čtvrtek 29. června, před vstupem do prázdnin a do léta, uvede Filharmonie Hradec Králové dílo skladatele Petra Ebena s názvem Missa cum populo a Dvořákovo Te Deum jako připomínku státních svátků 5. a 6. července, tedy Dne svatých Cyrila a Metoděje a Dne upálení Mistra Jana Husa. Koncert je zároveň součástí projektu „Filharmonie podporuje sborové umění“, tedy i návštěvníci koncertu budou mít příležitost si společně zazpívat.

Ohodnoť článek

Foto Jaroslav Kinský

Štítky Fiharmonie, jaro, koncert, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaro v hradecké Filharmonii bude nabité, ke slovu se dostane Malý princ i jazz  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.