Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Prvorepublikový Hradec Králové neměl obchodní dům, nebyl potřeba

Stotisícový Hradec Králové je známý prvorepublikovou moderní architekturou. Přesto v té době nevznikl jediný obchodní dům typu opavského OD Breda, který slaví 90. výročí, řekl vedoucí odboru památkové péče magistrátu Jan Falta. Vysvětluje to specifickým vývojem města. Hradec byl vojenskou pevností, která do roku 1893, kdy ji město odkoupilo a začalo bourat, neumožňovala rozvoj města. A nová čtvrť vybudovaná převážně za první republiky podle návrhů architekta Josefa Gočára už obsahovala kompletní občanskou vybavenost včetně obchodů.

„Neuvědomuji si, že by v regulačním plánu v té době byl navržen jediný obchodní dům. V nově vznikajícím městě byly všechny funkce, ale obchodní dům zakreslen nebyl,“ řekl Falta.

V nové čtvrti ohraničené Labem, dnešním silničním okruhem a ulicí Karla IV. podle něj bylo mnoho objektů, ve kterých fungovaly obchody. Prodejny měly většinou přízemí, z něhož byl přístup do patra či na galerii. V dalších patrech byly byty nebo úřady. „Příkladem jsou dodnes fungující obchodní prostory v podnoží bývalého ředitelství státních drah na dnešním Ulrichově náměstí,“ řekl Falta. V Hradci se přesto ve 20. a 30. letech termín obchodní dům používal. „Jednalo se ale vždy jen o obchod v přízemí objektu, maximálně v patře. Nad tím byly byty,“ řekl Falta.

V dobových reklamních tiskovinách se takto označuje třeba Obchodní dům Josef Žaloudek Hradec Králové, který až do konce 40. let fungoval na nároží Špitálské ulice a Velkého náměstí. „Šlo o módní zboží pro pány. Obchod byl v přízemí, odkud šlo vystoupat do patra, kde se také prodávalo. Mnozí to ani obchodním domem nenazývali. Podobné to bylo se Špalkovým obchodním domem na nároží Klicperovy ulice. Tam měl prodejnu Baťa,“ řekl Falta. Obchod Václava Špalka vznikl v letech 1910 až 1911 na místě původního historického domu. Objekt dnes chátrá a je na prodej.

Princip moderního města kombinující služby a bytové prostory byl v období první republiky v Hradci doveden téměř k dokonalosti. „Zkrátka v Hradci nebyl důvod obchodní dům stavět. Nové město vznikalo moderně, podél ulic mělo obchodní plochy a služby a v patrech se bydlelo nebo tam byly úřady. Do současnosti tento princip v centru města přetrvává, a to dává městu život. Města, která jsou z hlediska urbanismu starší, tento koncept často neměla, a proto hledala v obchodních domech východisko,“ dodal Falta. První obchodní domy v pravém slova smyslu začaly v Hradci vznikat až v 70. letech.

V hradeckém kraji je reprezentantem prvorepublikového obchodního domu Wenkeův obchodní dům v Jaroměři na Náchodsku. Objekt, který byl postaven v letech 1910 až 1911 podle návrhu architekta Josefa Gočára, byl loni prohlášen národní kulturní památkou. Je v něm městské muzeum.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky obchodní dům, První republika, byznys, historie, Hradec Králové, obchod, Josef Gočár, Karel IV. Lucemburský, Josef Žaloudek, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvorepublikový Hradec Králové neměl obchodní dům, nebyl potřeba  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.