Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Malé lázně Náchod zahájí sezonu. Lidé si budou moci opět natočit obě minerálky

Areál takzvaných Malých lázní v Náchodě v sobotu zahájí letní sezonu a otevře všechna pítka na kolonádě. Lidé si tak budou moci opět načepovat minerální vodu z vrtů Běla a Jan. Zatím na kolonádě funguje pouze jedno zimní pítko s vodou z vrtu Jan, které je schopné fungovat do minus tří stupňů Celsia. V provozu bude od soboty opět i chodník s oblázky a proudící vodou.

Pítka budou v provozu po celou letní sezonu od 08:00 do 20:00, zatím je provoz od 09:00 do 19:00. Čepování minerálky je zdarma. Současně město v sobotu otevře do letní sezony i areál nedalekého dopravního hřiště pro děti, které v roce 2021 prošlo rekonstrukcí za 30 milionů korun.

Zastřešenou kolonádu s pítky a s vilou Komenský s kavárnou a informačním centrem město Náchod otevřelo v roce 2019. Investice činila 26 milionů korun. Předtím město pořídilo nové vrty minerální vody Běla a Jan. Investice zapadají do snahy náchodské radnice obnovit lázeňství ve městě.

Letos by město chtělo opět otevřít prameník známé běloveské kyselky IDA, který se nachází v areálu Velkých lázní. Letos se město stalo vlastníkem ochranných známek k minerálce IDA.

Vznik běloveských lázní spadá do začátku 19. století. Jejich novodobá historie se začala uzavírat začátkem 90. let minulého století. Lázně tehdy ve zbídačeném stavu stát vydal dvěma restituentkám. Nestátní lázně neměly dost pacientů, výrazně se zadlužily a v roce 1996 ukončily provoz.

Lázně následně měnily majitele, snaha města získat je do vlastnictví dlouho končila bez výsledku. V roce 2021 město za 39,9 milionu korun zchátralý areál Velkých lázní koupilo a tím dostalo obnovu lázeňství plně pod svou kontrolu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KTSAME

Štítky ČR, rekreace, lázně, správa, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malé lázně Náchod zahájí sezonu. Lidé si budou moci opět natočit obě minerálky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.