Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Z hradeckého kraje pošlou do Chersonu 53 nemocničních lůžek s příslušenstvím

Královéhradecký kraj poskytne 53 nemocničních lůžek s příslušenstvím v celkové hodnotě 187 tisíc korun organizaci Post Bellum, která je dopraví do civilní nemocnice v Chersonu ve válkou zasažené Ukrajině. Lůžka jsou z Rehabilitačního ústavu v Hostinném, které nedávno podstoupilo modernizaci. Bezúplatný převod nepotřebného majetku a uzavření darovací smlouvy s organizací Post Bellum tento týden schválilo krajské zastupitelstvo.

"K dispozici je 53 lůžek s příslušenstvím, jsou momentálně uskladněná v pronajatých prostorách. O lůžka projevil zájem ústav Post Bellum, který si majetek vyzvedne. Nemocnice v Chersonu z důvodu války trpí nedostatkem kvalitního lůžkového fondu," řekl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Ukrajinská armáda osvobodila Cherson od ruské okupace v listopadu 2022, od té doby je toto město často pod palbou. Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února 2022. "Nemocnice během ruské okupace přišla v zásadě o veškeré funkční vybavení," řekl Lechmann.

Během modernizace Rehabilitačního ústavu v Hostinném na Trutnovsku kraj obměnil 163 nemocničních lůžek včetně příslušenství, tedy elektricky ovladatelná a polohovatelná pacientská lůžka včetně matrací, hrazd a pacientských stolků. Ze 163 lůžek se 59 podařilo předat jiným zařízením zřízených Královéhradeckým krajem. Lůžka byla také nabídnuta nemocnicím Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. Některá se prodala za cenu stanovenou znaleckým posudkem.

Královéhradecký kraj na podporu Ukrajiny a válečných uprchlíků do letošního února vynaložil či přerozdělil přes 205 milionů korun. Většinu prostředků stát kraji vrátil. Největší výdaj, 196 milionů korun, byl na ubytování uprchlíků, tyto náklady kraji postupně kompenzuje ministerstvo vnitra.

Kraj na humanitární pomoc partnerskému regionu Zakarpatská oblast ze svého rozpočtu vynaložil přes čtyři miliony korun a také například zprostředkoval darování dvou autobusů do postižené oblasti od poskytovatele autobusové dopravy v kraji.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, Ukrajina, správa, boje, nemocnice, zdraví, Hostinné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z hradeckého kraje pošlou do Chersonu 53 nemocničních lůžek s příslušenstvím  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.