Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ministerstvo vnitra zřídilo od ledna dva miliony datových schránek

Ministerstvo vnitra zřídilo od začátku roku 2,004 milionu datových schránek. Převážně je na základě nové povinnosti získali živnostníci a OSVČ, menší část tvoří spolky a nadace. Celkový počet datových schránek se přiblížil čtyřem milionům. Zájem o dobrovolné zřízení datové schránky mezi nepodnikajícími fyzickými osobami jen v lednu stoupl proti předchozímu měsíci o 239 procent a celkově jich bylo ke konci března necelých 700 tisíc.

Od ledna ministerstvo podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) zřídilo na základě zákona postupně datové schránky všem subjektům vedeným v registru osob. "Máme na 100 procent splněno," uvedl ministr. Naopak ještě v prosinci se ministerstvo rozhodlo zrušit povinnost mít datovou schránku pro osoby komunikující ověřenou identitou občana.

Náklady na rozšíření datových schránek a informační kampaň vyšly na zhruba 160 milionů korun. Datové schránky ušetří státu i uživatelům několik miliard korun ročně. Česká pošta v příštím roce kvůli datovým schránkám a zákonu DEPO přijde v příštím roce o více než dvě miliardy korun.

Do konce dubna chce místopředseda vlády Ivan Bartoš předložit zákonnou iniciativu, která by umožnila vymazání majitelů schránek z veřejného seznamu. Seznam podnikajících osob a firem ministerstvo musí zveřejňovat ze zákona. "Datovou schránkou pošleme systémovou datovou zprávu s video návodem, jak se ze seznamu už dnes aktuálně odhlásit," dodal Rakušan.

Podnikající osoby by již letos měly podávat daňové přiznání za loňský rok přes datovou schránku, podle Rakušana si vláda uvědomuje, že termíny jsou napjaté, a proto bude zřejmě finanční správa ještě letos k podávání přiznání i jinou formou, tedy prostřednictvím papírového formuláře, benevolentnější a asi je nebude postihovat.

Informační kampaň ke zřizování datovek byla podle country manažerky poradenské firmy Crowe Ivany Brancuzké ze strany státu dostatečná, a to i díky sdělovacím prostředkům, které se tématu s předstihem, pravidelně a dopodrobna věnovaly. "Otázkou zůstává, zda neměl stát ponechat možnost volby pro drobné řemeslníky a živnostníky, především z řad starších ročníků. Pro mnoho z nich se totiž datová schránka stala přítěží. Obecně ale podnikatelé spatřují spíše pozitiva datových schránek, a to v komunikaci on-line, 24 hodin denně a zdarma bez nutnosti navštívit úřad osobně," dodala Brancuzká.

Podle poradenské společnosti Dun & Bradstreet do poloviny března zrušilo v Česku živnost zhruba 146 tisíc podnikatelů, přičemž podle firmy je za rušením živností především právě povinné zavedení datových schránek i pro OSVČ. Je to víc než za poslední dva roky dohromady, když loni skončilo s podnikáním 80 163 osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) a o rok dříve 47 708.

Prostřednictvím datové schránky lze podat daňové přiznání, zažádat o výpis z rejstříku trestů, získat výpis bodů řidiče nebo například zaslat omluvenku dítěti do školy. Informace k datovým schránkám jsou na webech www.chcidatovku.cz a www.mojedatovaschranka.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pacientský klub

Štítky datová schránka, Ministerstvo vnitra České republiky, OSVČ, Starostové a nezávislí, Ivan Bartoš, Vít Rakušan, Česká pošta, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo vnitra zřídilo od ledna dva miliony datových schránek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.