Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Horská služba měla v zimě téměř 5500 zásahů. nejvíc na sjezdovkách

Počet zásahů Horské služby (HS) ČR v končící zimní sezoně meziročně klesl o 24,5 procenta na 5486 z loňských 7268. Vliv na to měla hlavně zima chudší na sníh, která do hor lákala méně rekreantů. Údaje jsou za období od 1. prosince do 23. března. Nejvíce práce měla HS tradičně v Krkonoších, kde její členové za toto období zasahovali zhruba u 2100 událostí, meziročně o 500 méně. Přibližně 80 až 90 procent z celkového počtu událostí se týká kolizí a zranění při sjezdovém lyžování. Horská služba působí v sedmi českých pohořích.

"Zimní sezona pro nás ještě neskončila, končí ke konci dubna. Lze už ale říci, že byla atypická, v podstatě do druhé poloviny ledna byla bez sněhu. Když je na horách méně lidí, logicky je méně úrazů," řekl mluvčí HS ČR Marek Fryš.

U lyžařů a snowboardistů byly nejčastějšími úrazy poranění horních a dolních končetin mnohdy doprovázených otřesem mozku. Horská služba na horách během zimy zasahovala i u 23 úmrtí. "Většina z těchto úmrtí nesouvisela se sportovní činností návštěvníků hor. Počet těchto případů je tak vysoký, protože horská služba často zasahuje i ve střediscích a poskytuje přednemocniční péči v rámci spolupráce se zdravotnickou záchrannou službou," řekl Fryš.

V poslední době přibývá na horách lidí, kteří v zimě vyrážjí na túry pěšky bez lyží, na sněžnicích nebo se skialpovým vybavením. "S tím klesá i úrazovost, protože větší pravděpodobnost úrazu je na sjezdovkách. Na druhou stranu přibývá lidí, kteří nejsou dostatečně vybaveni pro pohyb na horách," řekl Fryš.

Nejrozsáhlejší akcí HS v končící zimní sezoně bylo na přelomu roku několikadenní pátrání po matce s dítětem v oblasti Růžové hory. Záchranáři našli 2. ledna oba mrtvé. Do pátrání se zapojily kromě horských záchranářů také desítky policistů a hasičů. Než případ úmrtí ženy a jejího syna v Krkonoších policie odložila z důvodu, že nejde stíhat zemřelou osobu, vyšetřovala to jako vraždu a sebevraždu.

V Krkonoších byla také největší pátrací akce HS v této zimní sezoně související s pádem laviny. Na polské straně Krkonoš, v lokalitě Biały Jar, lavinu 11. února uvolnil zřejmě lyžař, jehož hůlka nalezená v místě spustila rozsáhlou pátrací akci, do které se zapojily desítky horských záchranářů z obou stran hranice. Tehdy platil druhý stupeň lavinového nebezpečí. Samotná lavina měřila půl kilometru. Pátrací akce, která trvala čtyři hodiny a 20 minut, se zúčastnil jeden pes a 47 záchranářů z polského GOPR a čtyři psi a 36 záchranářů z české horské služby. Horští záchranáři při pátrací akci nikoho v lavině nenašli.

V Krkonoších nyní platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Na hřebenech je stále 70 až 120 cm sněhu. Na Polské straně Krkonoš je sněhu méně, uvedla na webu horská služba.

Dnes si záchranáři připomínají Den horské služby, který připadá na den lyžařského běžeckého závodu v roce 1913, při němž zemřeli běžec Bohumil Hanč a jeho přítel Václav Vrbata.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba ČR

Štítky ČR, zdraví, rekreace, horská služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská služba měla v zimě téměř 5500 zásahů. nejvíc na sjezdovkách  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.