Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradec nesouhlasí se stavbou spalovny odpadů v Elektrárnách Opatovice

Hradec Králové nesouhlasí s výstavbou spalovny odpadů u nedalekých Opatovic. Radní města žádají o vrácení dokumentace o vlivu stavby spalovny na životní prostředí k přepracování a doplnění nebo o vydání negativního stanoviska.

Stavbu nazvanou Zařízení pro energetické využití odpadu (ZEVO) chystá firma Elektrárny Opatovice podnikatele Daniela Křetínského. Podle EOP jde o moderní technologii, která v regionu schází. S připomínkami Hradce Králové se EOP podle mluvčí Hany Počtové vypořádaly v předložené dokumentaci EIA.

"Dle názoru města kapacita ZEVO významně překračuje potřeby regionu, v důsledku čehož bude ZEVO generovat negativní vlivy na životní prostředí a obyvatelstvo města," řekl náměstek primátorky Lukáš Řádek. Město také opět žádá, aby bylo do procesu EIA a správních řízení zařazeno mezi dotčené územní samosprávné celky. Dokumentaci EIA k zařízení elektrárna zveřejnila v únoru.

Plánovaná kapacita spalovny 150.000 tun odpadů za rok je podle Řádka příliš velká. Uvedl, že Hradec Králové hodlá jít cestou důsledného třídění a recyklace tak, aby v roce 2030 produkoval k ukládání na skládku jen kolem 8000 tun komunálních odpadů.

Předložená EIA podle Řádka tento plán města nezohledňuje. "I kdyby Pardubice měly ke spálení 20.000 tun, tak to nějak nevychází," řekl Řádek. Dodal, že velká kapacita spalovny by u obcí snižovala motivaci k recyklaci odpadů. Již dříve město vyjádřilo obavu, aby se vzhledem k navrhované kapacitě spalovny nedovážel odpad z velmi širokého okolí či až z Polska.

K projednávanému záměru mělo podle Počtové město možnost se vyjádřit již ve zjišťovacím řízení, čehož také využilo. "Se všemi připomínkami jsme se vypořádali v rámci předložené dokumentace EIA," uvedla mluvčí Hana Počtová. Nyní je podle ní projekt ve fázi, kdy je posouzení relevantnosti dalších připomínek již na ministerstvu životního prostředí.

"ZEVO Opatovice je koncová moderní technologie, která našemu regionu schází a reflektuje diskutované potřeby od vedení krajů, měst a obcí," uvedla mluvčí EOP. Zabránit stavbě spalovny se snaží změnou územního plánu obec Čeperka, v jejímž katastru by měla spalovna vyrůst. Současný územní plán Čeperky spalování odpadu v lokalitě umožňuje, po změně by ale mělo jít jen o odpad vzniklý v areálu elektrárny.

Teplo by spalovna dodávala do systému centrálního zásobování teplem Elektráren Opatovice, z nichž teplo proudí do Pardubic, Hradce Králové, Chrudimi a dalších měst a obcí. Podle mluvčí EOP Hany Počtové by spalovna byla pro elektrárnu doplňkovým zdrojem k zemnímu plynu a biomase, kterým chce postupně nahradit hnědé uhlí. Výše budoucí investice elektrárny se odhaduje na několik miliard korun. Zkušební provoz by měl být spuštěn v roce 2028.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Elektrárny Opatovice

Štítky ČR, správa, odpady, energie, spalovna, ekologie, Elektrárny Opatovice, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec nesouhlasí se stavbou spalovny odpadů v Elektrárnách Opatovice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.