Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V MHD v Hradci Králové půjde v novém odbavovacím systému platit bezhotovostně

V městské hromadné dopravě v Hradci Králové půjde platit jízdné bezhotovostně bankovní kartou či mobilem. Umožní to nový odbavovací systém, který Dopravní podnik města Hradce Králové hodlá v květnu spustit. Systém za 25 milionů korun nahradí již nevyhovující technologii z roku 2005, jejímž základem je odbavení čipovou městskou kartou. Novinářům to dnes řekli představitelé radnice a dopravního podniku. Ceny jízdného se spuštěním nového systému měnit nebudou.

Dopravce již začal autobusy a trolejbusy osazovat platebními terminály, kde si budou moci cestující vedle městské karty načíst platbu bankovní kartou, mobilním telefonem, chytrými hodinkami a další zařízeními, přes která je možné platit bezhotovostně. "Systém je také připravený akceptovat třeba kartu integrované regionální dopravy IREDO, případně kartu Českých drah," uvedl dopravní podnik. V dubnu podnik počítá s testováním systému.

Principem fungování a mírou zabezpečení se nový systém podle dopravního podniku neliší od platebních systémů u obchodníků. Podle radnice by nové způsoby platby jízdného mohly přivést do autobusů a trolejbusů více cestujících, zejména těch, kteří nejezdí pravidelně. Zatím mohli cestující platit bankovní kartou jen v části trolejbusů.

I v novém systému budou moci lidé dál použít papírovou jízdenkou, zaplatit sms zprávou i jízdenkou v aplikaci HopOn. Podnik však bude letos sledovat, jak lidé jednotlivé způsoby platby využívají. Podle toho by případně mohl v budoucnu upravit tarify jízdného.

"Nyní nám výrazně klesá nákup papírových jízdenek a se zavedením odbavovacího systému čekáme, že bude ještě klesat. Do budoucna bychom právě proto papírové jízdenky a nákup jízdenek u řidiče chtěli případně zrušit. K tomu ale nedojde dříve než v příštím roce," uvedl ředitel dopravního podniku Zdeněk Abraham. Podnik se však chystá postupně rušit zastaralé dobíjecí automaty na městskou čipovou kartu. Dobíjení městských karet bude postupně převedeno pouze do e-shopu.

Součástí zakázky byla i obnova systému dispečerského řízení, e-shopu pro zákazníky a pořízení 19 nových elektronických označníků na vybraných jedenácti zastávkách. Nové označníky cestujícím poskytnou v reálném čase informace o příjezdu spoje a kompletní jízdní řády příslušné zastávky a informace o výlukách a omezení provozu. Zhruba polovina vozů budou také disponovat zařízením pro sčítání cestujících. Díky tomu bude moci dopravce přesněji nastavit rozložení spojů na linkách.

Některé elektronické označníky na zastávkách MHD nefungují. Náhradní díly už se nevyrábí

Dopravní podnik Hradec Králové (DPMHK) má problém s údržbou některých elektronických označníků na zastávkách městské hromadné dopravy. Z velké části zobrazují příjezdy jednotlivých spojů. V současné době nefunguje necelých 20 kusů. Jejich oprava...

Nový odbavovací systém bude také umět komunikovat se systémem chytrého řízení dopravy ve městě, který je nyní v testovacím režimu. Na světelných křižovatkách díky tomu dostanou vozy MHD preferenci.

Spuštění nového systému bylo původně plánované na konec loňského roku. Dodavatel systému, společnosti EM TEST ČR a EMTEST, ale měl problém s pořízením některých komponentů, například čipů.

Hradecká MHD má osm trolejbusových linek, 20 autobusových a čtyři linky jsou noční. V době epidemie covidu podnik vozil proti minulým letům výrazně méně cestujících. Před epidemií v roce 2019 podnik přepravil 38 milionů lidí, předloni přeprava činila 32,2 milionu lidí a loni 35,25 milionu.

Jízdné v Hradci Králové zůstává stejné od roku 2016. Jednotlivá papírová základní jízdenka stojí 20 korun a jednotlivá jízda placená čipovou městskou kartou je za 14 korun. Město Hradec Králové letos počítá, že dopravnímu podniku poskytne provozní dotaci 380 milionů korun.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Kolín

Štítky ČR, správa, MHD, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V MHD v Hradci Králové půjde v novém odbavovacím systému platit bezhotovostně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.