Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradečtí strážníci teď s příchodem jara budou mít v hledáčku cyklisty i pejskaře

Cyklisté do osmnácti let musí mít přilbu, kolo řádně osvětlené. Pejskaři musí psa řádně zabezpečit a nenechávat ho v centru pobíhat bez vodítka. To jsou jen některé povinností, které teď s příchodem jara, připomínají hradečtí strážníci.

S příchodem jara začíná opět sezóna cyklistů, pejskaři jsou více venku a víc lidí chodí na procházky. Strážníci právě teď proto přichází s řadou doporučení, jak se venku chovat, aby se lidé vyhnuli pokutám. 

Strážci zákona připomínají, že cyklisté musí nosit na hlavě do osmnácti let ochranou přilbu. Při jízdě na kole mají mít odrazky (bílá vepředu, červená vzadu, oranžová z boku), dvě nezávisle na sobě fungující brzdy a za snížené viditelnosti funkční světla (bílá vepředu, červená vzadu), musí také znát a dodržovat pravidla silničního provozu.

"Nejčastěji hlídky Městské policie Hradec Králové řeší nedostatečně osvětlené bicykly, řízení pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek, nedodržování dopravního značení a jízdu po chodníku či podchodech pro chodce," uvedla v tiskové zprávě Veronika Soukupová z Oddělení prevence kriminality Městské policie Hradec Králové. 

Cyklista nesmí jet bez držení řídítek, držet se jiného vozidla, vézt předměty, které znesnadňují řízení nebo ohrožují ostatní účastníky silničního provozu. Nesmí také držet psa či jiné zvíře.

S hezkým počasím se prodlužují i procházky, pejskaři jsou více vidět. "Majitelé jsou mimo jiné povinni zabezpečit zvíře tak, aby nedošlo k jeho úniku a také musí dodržovat vyhlášku města pro pohyb psů na  veřejných prostranstvích," dodává Soukupová. Poplatek ze psů, je v Hradci Králové povinen platit vlastník, jehož pes je starší 6 měsíců.

Hradečtí strážníci nejčastěji řeší psy volně pobíhající, které nemá psovod pod dohledem a na vodítku, kteří se pohybují po dětských hřištích, kteří nejsou označeni evidenční známkou nebo čipem. Je také potřeba dbát na to, aby se zvíře na vodítku nestalo překážkou pro pohyb chodců, cyklistů, kočárků či invalidních vozíků.

Ohodnoť článek

Foto Město Hradec Králové

Štítky cyklista, Hradec Králové, pes, strážníci, městská policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradečtí strážníci teď s příchodem jara budou mít v hledáčku cyklisty i pejskaře  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.