Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradec šetří na žárovkách, dostane se i na malý okruh

Město Hradec Králové připravuje ve spolupráci s technickými službami již druhou etapu výměny stávajícího veřejného osvětlení, tentokrát na malém městském okruhu. Teď se bude pokračovat v projektové přípravě.

Její součástí budou energetický posudek, analýza a návrh osvětlení podle požadavků Národního plánu obnovy (NPO) či odborná spolupráce při žádosti o dotaci. Vypracování dokumentu na svém včerejším zasedání projednali radní města, podklady by měli mít k dispozici v květnu.

Zpracování tohoto dokumentu je pro další rozvoj úsporného osvětlení v Hradci Králové velmi důležité. Je třeba zhodnotit, jakého osvětlení se bude výměna týkat, kde bude třeba doplnit nové výložníky a kolik nás to bude v budoucnu stát,“ popisuje náměstek primátora pro oblast správy majetku města Pavel Vrbický. Vypracování projektové přípravy, jejíž zadání na svém včerejším zasedání schválili radní města, vyjde na 135 tisíc korun bez DPH. Město by pak mělo mít k dispozici dokument, jehož součástí bude analýza a návrh osvětlení podle požadavků NPO, představí rozpočet celé akce, dále bude vypracován energetický posudek a v neposlední řadě připravena žádost o dotaci. Toto se týká druhé etapy výměny veřejného osvětlení v Hradci Králové, a to v oblasti malého městského okruhu, tedy na třídě Československé armády, v Komenského ulici a na Gočárově třídě.

Druhá etapa výměny veřejného osvětlení v souladu s NPO navazuje na první etapu, která bude probíhat na Gočárově okruhu. „Stávající osvětlení zde nahradí 381 kusů nových LED svítidel a 21 výložníků. Nyní probíhá tvorba projektové dokumentace. Se zahájením prací počítáme na přelomu podzimu a zimy letošního roku,“ dodává náměstek Vrbický.

Na obě etapy by radnice chtěla využít dotaci. „V rámci výměny osvětlení na Gočárově okruhu byla v loňském roce podána žádost o dotaci do Národního plánu obnovy. Jedná se o typ dotace na podporu zvýšení energetické účinnosti a úspornosti systémů veřejného osvětlení. Činit by mohla až 7,9 milionu korun,“ doplňuje náměstek primátorky pro oblast městských dotací a energetiky Lukáš Řádek. Vzhledem k tomu, že do současné dotační výzvy Národního plánu obnovy spadajícího pod Ministerstvo průmyslu a obchodu je možné se přihlásit jednou za rok, chystá se město i letos podat do stejného titulu žádost o dotaci. „Na druhou etapu chceme žádost o dotaci ze stejného dotačního titulu, jelikož v tomto případě je možné žádost podávat opětovně. Naším cílem je dosažení maximální úspory elektrické energie. Snížení poptávky po elektřině navíc přispívá k poklesu ceny energie a pomáhá plnit naše klimatické závazky,“ vysvětluje náměstek Řádek.

Ohodnoť článek

Foto Hanka Poskočilová

Štítky dotace, osvětlení, veřejné osvětlení, Hradec Králové, Lukáš Řádek, Pavel Vrbický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec šetří na žárovkách, dostane se i na malý okruh  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.