Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ÚNOR 2023: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc

Se začátkem nového měsíce přinášíme tradiční přehled o nejdůležitějších událostech měsíce minulého. Během února se v Hradci Králové řešilo například zdražování fotbalového stadionu a lávky přes Labe. Kromě toho se v Hradci Králové konala akce k prvnímu roku války na Ukrajině, otevřel se Klapák a rozdávalo se několik tisíc nádob na gastroodpad. Kromě toho mizí z centra automaty na dobíjení městských karet.

Zdražení největších investičních akcí města 

Během ledna došlo ke zdražení dvou největších projektů Hradce Králové. Už podruhé dodavatel zvýšil cenu nového fotbalového stadionu. Ta se zvedla o 20 milionů korun. Původně měla aréna stát 568 milionů korun bez daně. Nyní za ní město zaplatí 650 milionů.  

Za fotbalový stadion zaplatí Hradec Králové o dalších 20 milionů navíc

Stavba fotbalového stadionu v Hradci Králové by měla zdražit o dalších 16,2 milionu korun na 650 milionů korun bez daně. Původně měla aréna stát 568 milionů korun bez daně. Cena se zatím zvyšovala třikrát. Důvodem čtvrtého zvýšení ceny jsou...

Dosavadní největší navýšení ceny v částce 59 milionů korun zastupitelé schválili loni v červnu. Důvodem byl růst cen stavebních materiálů a dalších vstupů a zadání dalších prací městem. Stavbaři tak proti původním plánům zboří starou východní tribunu a postaví místo ní parkoviště. 

ANKETA: Vyplatí se stavba nové fotbalové arény v Hradci Králové za 650 milionů?

Tento týden vedení Hradce Králové přiznalo, že dojde k dalšímu zdražení nového fotbalového stadionu. Radnice bude muset doplatit 16,2 milionu korun a konečná cenovka se tak vyšplhala na 650 milionů korun. Od podpisu smlouvy dodavatel změnil cenu...

Další peníze musí město zaplatit i za lávku přes Labe u Aldisu, která se otevře ve čtvrtek. Dodavatel ji zdražil o šest milionů korun. Konečná cenovka se vyšplhala na 175 milionů. Lávka měří 103 metrů a za jeden její metr radnice zaplatí kolem 1,7 milionu korun.  

Lávka u hradeckého Aldisu bude ještě dražší, než se čekalo

Lávka pro pěší a cyklisty přes Labe v Hradci Králové zdraží o dalších téměř šest milionů korun na celkových 175 milionů korun včetně DPH. Se stavbou lávky o délce 103 metrů město začalo v září 2021 a veřejnosti se otevře 2. března.

Bez servítků  

Matyáš Zrno v letech 2010 až 2011 působil jako vedoucí provinčního rekonstrukčního týmu v afghánské provincii Logar. Dnes balkanista, publicista a editor stanice CNN Prima News podrobně sleduje dění na Ukrajině, kam za poslední rok několikrát vyrazil jako novinář.  

Převzetí moci v Rusku nehrozí. Nikdo nemá sílu na svrhnutí Putina, říká novinář a publicista Matyáš Zrno

Matyáš Zrno v letech 2010 až 2011 působil jako vedoucí provinčního rekonstrukčního týmu v afghánské provincii Logar. Dnes balkanista, publicista a editor stanice CNN Prima News podrobně sleduje dění na Ukrajině, kam za poslední rok několikrát...

Čtvrtstoletí pomáhají lidem na ulici aktivity Nového Prostoru. Tou asi nejvýraznější je prodej stejnojmenného streetpaperu, jehož kameloti nabízí aktuální vydání přímo v ulicích měst. O tom, jak se dá skloubit práce novinářky a sociální pracovnice, jak jednoduše se může člověk ocitnout na ulici nebo o tom, jaké vznikla myšlenka Nového Prostoru se v dalším díle seriálu Bez servítků rozpovídala jeho šéfredaktorka Monika Veselá. 

Ztráta práce, rozvod, úmrtí v rodině. Příběhů lidí bez domova znám spoustu, říká šéfredaktorka Nového Prostoru

Čtvrtstoletí pomáhají lidem na ulici aktivity Nového Prostoru. Tou asi nejvýraznější je prodej stejnojmenného streetpaperu, jehož kameloti nabízí aktuální vydání přímo v ulicích měst. O tom, jak se dá skloubit práce novinářky a sociální...

Hudebník, držitel dvou žánrových Andělů, ale také aktivista za osvobození zvířat, fotograf a příznivec životního stylu straight edge. Lukáš Vincour společně se spolkem Zvířata nejíme upozorňuje především fotografiemi a videi na podmínky, které panují ve velkochovech. 

Žádné zvíře nechce zemřít pro člověka. Přijatelný chov pro maso neexistuje, říká hudebník a aktivista Lukáš Vincour

Hudebník, držitel dvou žánrových Andělů, ale také aktivista za osvobození zvířat, fotograf a příznivec životního stylu straight edge. Lukáš Vincour společně se spolkem Zvířata nejíme upozorňuje především fotografiemi a videi na podmínky, které...

Letos na jaře uplynou dva roky od vzniku Asociace online vydavatelů (AOV), za jejímž vznikem stojí Libor Matoušek. Spolumajitel zpravodajských portálů Drbna.cz a předseda AOV se v aktuálním díle seriálu Bez servítků rozpovídal nejen o dopadech novely autorského zákona, která zásadně ovlivňuje fungování on-line médií. 

Pokud si dal někdo za cíl oslabit část vydavatelského trhu, tak se mu to daří, říká předseda vydavatelské asociace

Letos na jaře uplynou dva roky od vzniku Asociace online vydavatelů (AOV), za jejímž vznikem stojí Libor Matoušek. Spolumajitel zpravodajských portálů Drbna.cz a předseda AOV se v aktuálním díle seriálu Bez servítků rozpovídal nejen o dopadech...

Další témata, která hýbala hradeckým krajem  

Zhruba 150 lidí se tento měsíc sešlo na Masarykově náměstí, aby uctilo oběti války na Ukrajině. Akce se konala přesně rok po začátku války. Pod sochou T. G. Masaryka bylo vidět rovnoměrné zastoupení Čechů i Ukrajinců. Řada z nich neskrývala své emoce. 

OBRAZEM: Slzy, smutek i naděje. Jak vypadalo tiché uctění obětí války na Ukrajině v Hradci Králové?

Slzy, smutek i naděje. Zhruba 150 lidí se dnes odpoledne sešlo na Masarykově náměstí. Pietní akt pořádala Oblastní charita Hradec Králové a jejím cílem bylo uctít památku obětí války na Ukrajině. Pod sochou T. G. Masaryka bylo vidět rovnoměrné...

V Hradci Králové je obrovský zájem o nádoby na gastroodpad. Do nich patří například zbytky ovoce nebo zeleniny, malé kosti či mléčné výrobky. Jelikož byla první várka pryč prakticky okamžitě, město chce nakoupit dalších tři tisíce kusů.  

Po nádobách na gastroodpad se v Hradci jen zaprášilo, město nakoupí další

Obyvatelé Hradce Králové mají velký zájem o nádoby na sběr gastroodpadu, a to je důvod a taky signál, proč město jich nakoupí další tisíce nádob. Do nich patří třeba zbytky ovoce nebo zeleniny, malé kosti i mléčné výrobky.

Tento měsíc schválilo vedení Hradce Králové zapojení do akce Vlajka pro Tibet. Kromě krajské metropole se připojí i Královéhradecký kraj a zhruba osm desítek dalších měst a obcí v regionu.  

K akci Vlajka pro Tibet se připojí i radnice v Hradci Králové. V minulém roce návrh neprošel radou

Kromě Královéhradeckého kraje a několik desítek měst v celém regionu se 10. března k projektu Vlajka pro Tibet připojí i Hradec Králové. Vyvěšení vlajky na stožár před budovou magistrátu schválila rada. V minulém roce se město nepřipojilo.

Do tří let by v Kuklenách v Hradci Králové mohla vzniknout první uhlíkově neutrální čtvrť v České republice. Projekt Sousedství počítá s vybudováním 150 bytů. Vše by mělo fungovat na principu komunitní energetiky. 

 

V Hradci Králové vyroste energeticky soběstačná čtvrť. První lidé se do ní nastěhují za tři roky

Energetická soběstačnost – téma, které v posledních letech rezonuje společností. Do tří let by v Kuklenách v Hradci Králové mohla vzniknout první uhlíkově neutrální čtvrť v České republice. Projekt Sousedství počítá s vybudováním 150 bytů. Vše by...

Dopravní podnik Hradec Králové postupně zavádí nový odbavovací systém. Ten už ovšem nepočítá s automaty na dobíjení kreditu nebo časových jízdenek hromadné dopravy. Ty v Hradci Králové fungují od roku 2005 a už nestačí držet krok s dobou. Jsou poruchové a náhradní díly jdou shánět jen obtížně. V budoucnu bude možné kartu dobít jen on-line. 

Z Hradce Králové postupně zmizí automaty na dobíjení městských karet a kupování MHD jízdenek

Dopravní podnik Hradec Králové postupně zavádí nový odbavovací systém. Ten už ovšem nepočítá s automaty na dobíjení kreditu nebo časových jízdenek hromadné dopravy. Ty v Hradci Králové fungují od roku 2005 a už nestačí držet krok s dobou. Jsou...

V Královéhradeckém kraji aktuálně slouží 1 735 policistů. Do ideálního stavu stále chybí 211 tabulkových policistů. Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje hledá adepty, kde se dá. Tento měsíc dala možnost vyzkoušet si fyzické testy studentům středních škol. 

V hradeckém kraji chybí přes 200 policistů. Nováčky hledají i v řadách studentů

V Královéhradeckém kraji aktuálně slouží 1 735 policistů. Do ideálního stavu však stále chybí 211 tabulkových policistů. Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje hledá adepty, kde se dá. Tento týden dala možnost vyzkoušet si fyzické...

Královéhradecký kraj zasáhl příběh sedmadvacetileté rodičky, která odmítla císařský řez. Rozhodla se z nemocnice odjet domů, kde porodila. O pár dní později její dítě v nemocnici zemřelo. Rodička byla obviněna z usmrcení z nedbalosti a hrozí jí až tři roky vězení. 

Rodička z Jičínska odmítla císařský řez, novorozenec nepřežil

Sedmadvacetileté těhotné ženě z Jičínska odtekla plodová voda, s manželem se vydala do 150 km vzdálené nemocnice, kde odmítla císařský řez. Novorozenec po pár dnech zemřel.

Během ledna krajský úřad zamítl odvolání proti územnímu rozhodnutí na stavbu dálnice D11 z Jaroměře do Trutnova. Proti územnímu rozhodnutí se v prosinci 2021 odvolal jeden majitel pozemků v Hajnici, v jejíž blízkosti má dálnice vést. 

Kraj zamítl odvolání proti územnímu rozhodnutí na D11 Jaroměř - Trutnov

Krajský úřad Královéhradeckého kraje dnes zamítl odvolání proti územnímu rozhodnutí na stavbu dálnice D11 z Jaroměře do Trutnova. Po uplynutí lhůty 15 dnů na vyvěšení rozhodnutí nabude územní rozhodnutí právní moci. Proti územnímu rozhodnutí se v...

Po opravě se pro pěší a cyklisty opět otevřela lávka, které se říká Klapák. V opravě byla od září. Celou dobu museli úsek obcházet a řeku překonávat podél Gočárova okruhu. Na rekonstrukci šlo více než 19 milionů. 

Hradecký Bailey Bridge už je kompletní a dneska se otevírá pěším i cyklistům

Most zvaný Klapák v hradeckých Malšovicích se dneska po opravách opět otevírá. Na rekonstrukci šlo více než devatenáct milionů a práce se podařilo dokončit s předstihem.

Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové nabízí svým studentům možnost stáže u mezinárodních společností jako například Meta nebo Google. Studenti i pedagogové mohou také studovat na nejprestižnějších univerzitách světa. A to vše bezplatně a z pohodlí svého domova. 

 

Z UHK až do Facebooku: studenti absolvují stáže ve světových společnostech a na prestižních univerzitách

Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové nabízí svým studentům možnost stáže u mezinárodních společností jako například Meta nebo Google. Studenti i pedagogové mohou také studovat na nejprestižnějších univerzitách světa. A to...

Máte námět na vlastní téma nebo víte o něčem, čemu by se měla Hradecká Drbna věnovat. Napište nám na sefredaktor@hradeckadrbna.cz.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv redakce

Štítky Hradec Králové, Drbna.cz, ruská invaze na Ukrajinu, lávka, Labe, Královéhradecký kraj, Google, Tomáš Garrigue Masaryk, Matyáš Zrno, Lukáš Vincour

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ÚNOR 2023: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.