Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

O 46 startovacích bytů v Hradci Králové má zájem 1123 mladých lidí

O 46 startovacích bytů, které v létě nabídla k pronájmu radnice Hradce Králové, má zájem 1123 mladých lidí. O budoucích nájemcích rozhodne 12. října veřejné losování, řekl mluvčí radnice Petr Vinklář. Vylosovaní nájemníci se do bytů, kde je zvýhodněné nájemné, budou moci stěhovat na přelomu listopadu a prosince. V bytě může být nájemník nejvýše tři roky.

Zájem mladých lidí o malometrážní startovací byty vždy vysoce překračuje nabídku. Například při losování v roce 2016 se o 49 bytů ucházelo 815 lidí. Celkem má město v systému startovacích bytů zařazeno 130 bytů.

Radnice do letošního losování nabídla deset bytů 1+kk a 36 bytů 2+kk. Byty jsou v ulicích Ve Stromovce a Svatojánská. Zvýhodněné nájemné činí 45,30 koruny za metr čtvereční měsíčně. Zájemce musí být mladší 32 let, nesmí vlastnit na území města nemovitost a nesmí být dlužníkem města ani některé z jeho společností.

Královéhradecká radnice pro program startovacího bydlení v letech 2007 až 2010 pořídila 172 bytů. V roce 2012 rozhodla, že část těchto bytů obsadí senioři. Pro seniory a lidi se zdravotním postižením má radnice 715 nájemních bytů, dalších 158 bytů má pro rodiny s dětmi.

Podporu bytové výstavby v Hradci Králové slibují všechny hlavní strany kandidující v nadcházejících komunálních volbách. „Přijdeme s návrhem řešení městské výstavby s podílem města tak, aby nebylo nutné pro mladé rodiny čerpat hypoteční úvěry,“ uvedl primátor a lídr Hradeckého demokratického klubu Zdeněk Fink.

Investice do startovacích bytů pro mladé rodiny má v plánu hnutí ANO. ČSSD chce vyjednávat s developery tak, aby poskytli dostupné nájemní bydlení. KSČM je pro výstavbu bytů v režii města. Podle TOP 09 by město mělo výstavbu podpořit uvolněním vhodných pozemků v rámci územního plánování.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byty, Hradec Králové, nabídka, start, radnice, stavba, Zdeněk Fink, ČSSD, KSČM, ANO 2011, TOP 09, Hradecký demokratický klub, Stromovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O 46 startovacích bytů v Hradci Králové má zájem 1123 mladých lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.