Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Válka na Ukrajině změnila ukrajinské výtvarnici život od základu. Nyní žije v Jičíně

Život sedmadvacetileté Viktorie Titijevské se za poslední rok změnil od základů. Rodnou Oděsu opustila z obav o život se svojí matkou Olgou Omelčenko krátce poté, co Rusko loni 24. února zaútočilo na Ukrajinu. Přes Moldavsko a Bulharsko se obě ženy dostaly do ČR, kde žijí u přátel v Jičíně. Ruská agrese Ukrajince pevně semkla, a to jí dává naději, řekla v rozhovoru vystudovaná výtvarnice a designérka Viktorie Titijevská. Na Ukrajině má příbuzné, přátele, o které se bojí. Nepochybuje o tom, že do černomořské Oděsy na jihu Ukrajiny se vrátí. Nepochybuje, že Ukrajina zvítězí.

"To, co se stalo na Ukrajině v posledním roce, jsem si nedovedla představit ani v tom nejhorším snu. Ze dne na den se nám život obrátil naruby. Od samého začátku invaze byla také v Oděse situace velmi složitá. Město bylo pod palbou, bylo slyšet výbuchy. Odjeli jsme z Oděsy v březnu. Také hodně kamarádek opustilo Ukrajinu. Kamarádi zůstali, hodně z nich je v armádě," řekla Titijevská.

Její starší sestra v Oděse zůstala s přítelem, na Ukrajině stále působí také její otec, podnikatel ve strojírenství. "Velmi se o ně bojím, jsme v neustálém kontaktu. Nadále hrozí nebezpečí bezprostředního útoku na Oděsu. Čím déle válka trvá, tím více jsme v nejistotě," řekla.

Vlna solidarity s Ukrajinou v hradeckém kraji opadla. Pomoc ale stále proudí

V Královéhradeckém kraji je nyní situace kolem válečných běženců stabilní. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února 2022 se v kraji zaregistrovalo 21.078 ukrajinských uprchlíků, z nichž nejvíce jich je v okrese Hradec Králové. V kraji se po...

Dnes je to rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Ruská armáda zahájila letecký i pozemní útok v ranních hodinách 24. února 2022. Ruská agrese vyvolala obrovskou vlnu solidarity v České republice i zahraničí.

I když je v Oděse situace klidnější než na východě Ukrajiny, život ve městě podle ní válka denně ovlivňuje. Časté jsou například výpadky proudu.

"Válka na Ukrajině nezačala před rokem, ale už v roce 2014, když ukradli Krym. Zpočátku i samotní Ukrajinci si nebyli jisti tím, jestli proti obrovské ruské přesile obstojí a jak se Ukrajinci, jako národ, k tomu všemu nakonec postaví. Mezi řadou Ukrajinců převládala nostalgie po Sovětském svazu, kterého byla Ukrajina součástí. Ruská invaze na Ukrajinu ale národ neuvěřitelně sjednotila, a to mi dává naději," řekla Viktorija.

V roce 2014 Moskva v rozporu s mezinárodním právem anektovala ukrajinský poloostrov Krym a také podpořila povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny.

"Solidarita mezi Ukrajinci je obdivuhodná, kdo může, pomáhá. Místní podnikatelé dali do fondu na pomoc proti agresi miliardy dolarů. Vím o čem hovořím, pomáhá i naše rodina," doplnila Olga Omelčenko. Naopak je zklamaná z toho, že kremelský náhled na svět zastává řada jejích příbuzných a známých, kteří žijí v Rusku.

Obě ženy jsou velmi vděčné Česku, že v zemi mohou žít. "Nikdy na pomoc Čechů nezapomeneme. Je neuvěřitelné, co dělají pro Ukrajince a pro Ukrajinu," řekla Viktorija, která se v ČR snaží začlenit do umělecké komunity. Například loni v létě byla kurátorkou výstavy ukrajinského malíře Viktora Semjinoviče Potěrjajka, který v 70. letech zachytil svými akvarely stavbu rozlehlé železárny Azovstal v Mariupolu. Město i továrna se staly symboly ruské invaze na Ukrajině. Úspěšná výstava byla ve vestibulu krajského úřadu v Hradci Králové na Pivovarském náměstí.

"Ani na vteřinu jsem neuvažovala o tom, že bych se do Oděsy nevrátila. Je to moje město, Ukrajina je moje země. Ať válka bude trvat jakkoli dlouho, jsem si jistá, že Ukrajina zvítězí," dodala Viktorie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Rusko, Ukrajina, výtvarné, válka, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Válka na Ukrajině změnila ukrajinské výtvarnici život od základu. Nyní žije v Jičíně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.