Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Za fotbalový stadion zaplatí Hradec Králové o dalších 20 milionů navíc

Stavba fotbalového stadionu v Hradci Králové by měla zdražit o dalších 16,2 milionu korun na 650 milionů korun bez daně. Původně měla aréna stát 568 milionů korun bez daně. Cena se zatím zvyšovala třikrát. Důvodem čtvrtého zvýšení ceny jsou požadavky města na vybavení stadionu, které základní smlouva s dodavatelem stavby neobsahovala. ČTK to dnes řekl náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek (TOP 09). Zvýšení ceny schválila rada města a 28. února jej budou projednávat zastupitelé.

Stadion pro město buduje konsorcium tří firem v čele se společností Strabag od srpna 2021. Hotový by měl být na konci letošního června. Kapacitu bude mít 9300 diváků.

Zakázku na stadion město realizuje metodou Design and Build, tedy Navrhni a postav. Stavbaři se zavázali postavit stadion umožňující kolaudaci s tím, že další jeho vybavení a různé dodatečné práce si město zvolí v průběhu stavby z finančně různě náročných variant.

Aktuální zvýšení ceny se týká vybavení gastro provozu, počtu, velikosti a vybavení skyboxů, úprav ubytování. Možnost pořízení takzvaného náladového osvětlení rada města nakonec neschválila. Dodatečné objednávky a změny stavby město podle Řádka přizpůsobuje i potřebám budoucího provozovatele, který by měl být městský klub FC Hradec Králové.

Dodatečnými objednávkami město současně nesmí překročit limit zvýšení ceny daný zákonem o veřejných zakázkách, který pro stadion činí 653,2 milionu korun bez daně. Pokud zastupitelé čtvrté navýšení ceny schválí, budou město do limitu scházet asi tři miliony korun.

Řádek upozornil, že závazek stavebního sdružení neobsahuje kompletní vybavení stadionu se všemi jeho funkcemi, jak je známé například z vizualizací. Stadionu tak i po jeho otevření v polovině roku bude chybět například amfiteátr u stadionu, běžecký ovál kolem stadionu či další vybavení tělocvičen. Pokud je bude město chtít pořídit, bude si je muset objednat později novou soutěží.

Radnice bude podle primátorky Pavlíny Springerové (Hradecký demokratický klub) také jednat s Královéhradeckým krajem o možném finančním příspěvku kraje na dovybavení stadionu na multifunkční arénu. "Kraj si je vědom toho, že aréna bude sloužit nejenom Hradečákům, ale i celému regionu. A to nejen sportovním účelům, ale i kulturním aktivitám," řekla.

Město podle náměstka primátorky Lukáše Řádka nyní řeší i přípravu stadionu na budoucí využití různých obnovitelných zdrojů energií a úsporných technologií, například pro instalaci fotovoltaiky. "Bohužel zadání projektu v minulosti tyto prvky ani v nejmenším neobsahovalo," řekl. Případné pořízení technologií obnovitelných zdrojů by také město pořídilo až nově vybraným dodavatelem.

Dosavadní největší navýšení ceny v částce 59 milionů korun zastupitelé schválili loni v červnu. Důvodem byl růst cen stavebních materiálů a dalších vstupů a zadání dalších prací městem. Stavbaři tak proti původním plánům zboří starou východní tribunu a postaví místo ní parkoviště. Dále vybudují šatny pro mládežnické oddíly v zázemí stadionu a zvýší počet míst pro diváky k sezení na maximální projektovanou kapacitu 9300 z dříve předpokládaných 8000.

Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let. Stadion by měl splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, správa, stavby, fotbal, stadion, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za fotbalový stadion zaplatí Hradec Králové o dalších 20 milionů navíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.