Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V delegaci na Tchaj-wan bude i člen vedení Hradce Králové. Chce jednat s investory

Součástí sněmovní delegace, která koncem března navštíví Tchaj-wan, bude i náměstek hradecké primátorky a člen předsednictva TOP 09 Lukáš Řádek. Řádkovu pracovní cestu, za niž město Hradec Králové zaplatí 85 tisíc korun, schválila v úterý rada města. Nepodpořili ji tři radní za ODS. Řádek dnes na tiskové konferenci uvedl, že by na Tchaj-wanu chtěl jednat o možném příchodu tamních investorů do Hradce Králové.

Tchajwanští investoři by se podle Řádka mohli angažovat například v rozvojové Severní zóně a v rozvojové zóně letiště. Mohlo by jít například o výrobce dronů. "Máme přislíbený kontakt na firmu, která má potenciální zájem," doplnila primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Řádek, který má na radnici na starosti investice, rozvoj, dotace a energetiku, připomněl, že v Hradci Králové dosud žádný investor z Tchaj-wanu nepůsobí.

Hlavní součástí Řádkova programu na Tchaj-wanu bude návštěva veletrhu Smart City Summit & Expo. "Akce je zaměřena na oblast inovací, chytrého vzdělávání, udržitelné energetiky a cirkulární ekonomiky, což se protíná s mojí gescí ve městě," řekl Řádek. Kromě jednání s možnými investory hodlá jednat i se zástupci tchajwanských municipalit. Cestu na Tchaj-wan Řádek pokládá i za návrat k hodnotové politice, která podle něj byla v Hradci Králové "nějakou dobu trošku přibrzděna".

Z řad zástupců českých měst by v delegaci měli podle Řádka být ještě zástupci Brna. Na Tchaj-wan se delegace, jejímž členem Řádek bude, dopraví komerční leteckou linkou. Větší část nákladů cesty bude podle Řádka hradit Česko-taiwanská obchodní komora a Česko-tchajwanská podnikatelská rada pro ekonomickou spolupráci.

Z 11 členů rady města hlasovalo pro Řádkovu cestu osm lidí. Hlasování se zdrželi tři zástupci ODS. "Důvodová zpráva mi připadala obecná, nebyla úplně vyčerpávající. Nebyly tam vyčíslené veškeré náklady," uvedl náměstek primátorky Miroslav Hloušek (ODS). Dodal, že kdyby znal i informace, které od Řádka zazněly na dnešní tiskové konferenci, tak by s cestou souhlasil.

Koalici v Hradci Králové po volbách v září 2022 tvoří koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení.

Na Tchaj-wan delegace v čele s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) odletí 25. března. V delegaci by měli být také představitelé čtyř nebo pěti desítek firem. V delegaci budou podle Pekarové Adamové i zástupci vědy a výzkumu i s ohledem na to, že Tchaj-wan je podle ní "velmoc" ve výrobě čipů.

Čína označila chystanou návštěvu Pekarové Adamové na Tchaj-wanu za chybný krok. Kritizovala i telefonát zvoleného prezidenta Petra Pavla s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen z minulého týdne. Pavel ji ujistil o tom, že Tchaj-wan a Česká republika sdílejí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat partnerství.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto koalice HDK a TOP 09

Štítky ČR, Tchaj-wan, správa, hospodářství, diplomacie, sněmovna, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V delegaci na Tchaj-wan bude i člen vedení Hradce Králové. Chce jednat s investory  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.