Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Proč lízátka? Připomínají cukrovinku na špejli z dob komunismu, vysvětluje jejích tvůrce Miloš Morávek

Za lízátka projektant Miloš Morávek bojoval, teď opět majestátně vzhlížejí na multifunkční arénu v Hradci Králové. Po repasu vydrží další desítky let.

V červnu tohoto roku má být hotovo. Hradec Králové bude mít multifunkční stadion, který nebude mít ve východních Čechách konkurenci. Své místo tady mají i legendární lízátka od projektatnta Miloše Morávka. Ten světelné osvětlení navrhl v roce 1972 a bylo jasné, že projektu nového stadionu nesmí chybět. "Pro jeden z návrhů jsem se inspiroval budapešťským NEP stadionem, kde byly dvě spojené nohy a zvláštní panel. Druhou variantou byl čtvercový osvětlovací panel. Obě varianty jsem si však rozmyslel, protože jsem nechtěl kopírovat jiné stadiony, chtěl jsem pro Hradec něco originálního. Inspirací pro samotná lízátka bylo slunce, díky tomu získala svůj kruhový tvar," popsal vznik lízátek Miloš Morávek.

Čtyři stožáry už jsou ukotveny na svém místě, Přípravy trvaly měsíce, samotný akt u každého lízátka vážícího čtyřicet tun desítky minut. Přezdívka lízátka se už natolik vžila, že nikdo jim jinak ani neřekne. "Při projektování jsme stožárům takto neříkali. Název vznikl až lidovou tvořivostí, zřejmě díky tomu, že svým vzhledem připomínají lízátka na špejli z dob komunismu. Název se vžil celkem rychle, lízátka svým tvarem zaujala i v zahraničí, kde psali, že je to jedno z nejlepších funkčních řešení," vysvětlil vznik pojmu projektant. 

Současné stožáry prošly repasem a měly by vydržet další desítky let. V době, kdy vznikal projekt na nový stadion se ozývaly hlasy, že lízátka jsou v tak špatném stavu, že by měla být nadobro sundána. Miloš Morávek ale věděl, že éra lízátek není rozhodně u konce.  "Jsem zároveň i soudním znalcem ocelových konstrukcí, tudíž jsem několik posudků sám dělal. Stadion si sám objednával nezávislé posudky bezpečnosti, které vycházely v pořádku. Konstrukci bylo nutné opravit pouze v horních panelech, což jsem psal i v dopisech na magistrát a do médií. Technický náměstek v té době řekl, že je konstrukce shnilá a musí se zbourat. V roce 2012 tak byl magistrátem vydán demoliční výměr, vysvětlil Morávek.

Lízátka tak prošla rekonstrukcí. Přibyly na nich bezpečnostní prvky, dostaly nový nátěr. "Říkal jsem, že je třeba lízátka přisunout k novému stadionu a udělat údržbu a drobné úpravy, včetně nových světel a nátěru. Nakonec to všechno bylo v podobném duchu realizováno, za což jsem nesmírně rád. Hradec tak nepřišel o jednu ze svých dominant," uzavřel projektatnt.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hradec Králové

Štítky Morávek, lízátka, Hradec Králové, architekt, stadion

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč lízátka? Připomínají cukrovinku na špejli z dob komunismu, vysvětluje jejích tvůrce Miloš Morávek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.