Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Hradecká nemocnice si připomíná 90. výročí otevření svého areálu

Fakultní nemocnice Hradec Králové vysadí v květnu strom pro Olgu Havlovou. Manželka prvního českého prezidenta by se letos dožila 85 let. Jde o jednu z akcí, kterými si hradecká nemocnice připomíná letošní 90. výročí otevření svého areálu.

„Na 19. května nemocnice společně s Výborem dobré vůle - Nadací Olgy Havlové chystá výsadbu stromu Olgy Havlové ve svém areálu,“ řekl mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Počátkem roku 1990 Havlová jako první dáma založila Výbor dobré vůle, o dva roky později nadaci na pomoc postiženým a znevýhodněným. Zemřela v roce 1996 po těžké nemoci.

Výročí si nemocnice už několika akcemi připomněla, třeba na veletrhu pracovních příležitostí pro studenty Lékařské fakulty UK v Hradci Králové a další se připravují. V květnu bude v Pavilonu interních oborů otevřena výstava historických fotografií z areálu nemocnice, která bude k vidění do podzimu, 20. června se uskuteční Den otevřených dveří nemocniční lékárny.

Fakultní nemocnice Hradec Králové, která zaměstnává na 4000 lidí a je jedním z největších zaměstnavatelů v hradeckém kraji, patří ke špičkovým zdravotnickým pracovištím v zemi. Vysoce hodnocená je třeba urologická klinika. V někdejším Československu byla první transplantace ledviny provedena na podzim 1961 právě v hradecké Fakultní nemocnici.

Stavba areálu nemocnice nedaleko soutoku Labe a Orlice začala 21. dubna 1926, areál byl otevřen v listopadu 1928. Při stavbě několika budov bylo spotřebováno 3,6 milionu cihel a například 268 železničních vagonů cementu. Celkem bylo na stavbě odpracováno 112 035 pracovních dnů.

Štítky nemocnice, výročí, Olga Havlová, strom, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jakub Sochor, Hradec Králové, Československo, Královéhradecký kraj, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká nemocnice si připomíná 90. výročí otevření svého areálu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.