Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

LEDEN 2023: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc

Jaká důležitá témata se během ledna řešila v Královéhradeckém kraji. Lízátka nad fotbalovým stadionem v Hradci Králové a dotace na nový stánek, světový pohár, dětská olympiáda, územní plán krajské metropole, a dokonce i prezidentské volby. Přehled nejdůležitějších témat posledního měsíce přinášíme v krátkém přehledu.

Světový pohár a Olympiáda dětí a mládeže 

Během ledna se v Krkonoších konala hned celá řada závodů. Největší akcí byl světový pohár v alpském lyžování žen, který se do Královéhradeckého kraje vrátil po čtyřech letech. Šlo o náhradní zrušené závody v Zábřehu. Na startu se objevila například americká lyžařka Michaela Shiffrin nebo česká legenda Martina Dubovská. 

Shiffrinové útok na rekordní 86. výhru ve Špindlerově Mlýně o šest setin nevyšel

Mikaela Shiffrinová se ve druhém slalomu ve Špindlerově Mlýně vyrovnání rekordu Ingemara Stenmarka v počtu vítězství v seriálu nedočkala. Hvězdná americká lyžařka dnes těsně prohrála s Němkou Lenou Dürrovou, i druhé místo ale Shiffrinové stačilo,...

Světový pohár prakticky plynule navazoval na jubilejní 20. ročník Olympiády dětí a mládeže, kterou hostil Královéhradecký kraj. Ve Špindlerově Mlýně, Trutnově, Vrchlabí a Nové Pace závodilo celkem 1700 lyžařů. Nejsilnějším krajem se nakonec stal právě Královéhradecký. Jeho reprezentanti se účastnili celkem 67 závodů. Z nich se podařilo získat deset zlatých 13 stříbrných a 8 bronzových medailí. 

OBRAZEM: V Královéhradeckém kraji skončila Olympiáda dětí a mládeže. Nejvíce medailí mají domácí

V Královéhradeckém kraji skončil 20. ročník Olympiády dětí a mládeže, které se letos účastnilo zhruba 1700 sportovců. Pětidenní program byl ukončen slavnostním ceremoniálem ve Špindlerově Mlýně. Nejvíc medailí získal Královéhradecký kraj.

Příprava nového územního plánu v Hradci Králové 

Během ledna udělal Hradec Králové krok k novému územnímu plánu. Po posledním veřejném projednání se do finále blíží jeho úpravy. Následovat bude další veřejné projednání. Město věří, že se nový územní plán podaří zpracovat do dvou let.  

Nový územní plán v Hradci Králové do dvou let. Bude regulovat přestavbu chat na rodinné domy

Do dvou let by mohl mít Hradec Králové nový územní plán. V současné době se řídí tím, který schválilo vedení města před 23 lety. Podle vedení města se podařilo výrazně pokročit, aby se během prázdnin stihl veřejně projednat. Bude například...

Současný územní plán vznikl před 23 lety. Není tak divu, že nestačí držet krok s potřebami města. Kvůli němu město například nemůže regulovat nebo omezovat přestavbu chat na rodinné domy. Dokončením plánu byl pověřen zastupitel Adam Záruba.  

Dokončení územního plánu v Hradci Králové dostal na starosti zastupitel Adam Záruba

Zastupitelé rozhodli o obsazení funkce takzvaného určeného zastupitele. Stal se jim Adam Záruba (Změna pro Hradec). Jeho hlavním úkolem bude spolupracovat s oborem hlavního architekta a pracovat na dokončení územního plánu.

Prezidentské volby 

Ačkoliv šlo o volbu prezidenta republiky, téma v Královéhradeckém kraji rezonovalo výrazně. První i druhé kolo v regionu vyhrál Petr Pavel. Například v Hradci Králové za sebou nechal Andreje Babiše o 20 procentuálních bodů.  

Druhé kolo prezidentských voleb v Královéhradeckém kraji vyhrál Petr Pavel. Například v Hradci Králové za sebou nechal Andreje Babiše o 20 procent. Budoucí prezident v našem regionu vyhrál i první kolo.

Podporu generálovi Petru Pavlovi vyslovilo i několik regionálních politiků. Do druhého kola ho podpořil například hejtman Martin Červíček (ODS). Výsledky druhého kola prezidentských voleb si na svých sociálních sítích pochvalovala i primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (HDK). 

Čas vykopávat příkopy minul, je čas příkopy zasypat, komentuje volby primátorka Springerová

Včera odpoledne se Česká republika dozvěděla jméno nového prezidenta. Stane se jím Petr Pavel, který v druhém kole voleb porazil Andreje Babiše o 16 procentuálních bodů. Jeho podporu už před volbami vyslovil například hejtman Královéhradeckého...

Priority vedení města do roku 2023 

Hradecká Drbna vydala i tradiční pokračování Politické koridy, ve které dostávají prostor vyjádřit se všechny zastupitelské kluby. Posledním tématem byla především budoucnost Hradce Králové. Někteří zastupitelé však odmítli odpovědět.  

Drbny článek hledá neshody ve vedení města, tvrdí někteří zastupitelé. Odmítají odpovídat sami za sebe

Další vydání Politické koridy bude netradiční. Pravidelně se našim čtenářům snažíme poskytnout názory jednotlivých zastupitelských klubů. V současné době je to náročnější. Některé kluby nové vládnoucí koalice odmítli odpovídat sami za sebe....

Bez servítků  

Na transparentní účet prezidentského kandidáta Josefa Středuly na přelomu roku přistál pětimilionový dar od konzervativního člena ODS Richarda Benýška. Co oba pojí a odkud se znají? Nejen o tom se Josef Středula rozpovídal v dalším díle seriálu Bez servítků. 

Pětimilionový dar od konzervativního člena ODS? Byl jsem překvapen, říká prezidentský kandidát Josef Středula

Na transparentní účet prezidentského kandidáta Josefa Středuly na přelomu roku přistál pětimilionový dar od konzervativního člena ODS Richarda Benýška. Co oba pojí a odkud se znají? Nejen o tom se Josef Středula rozpovídal v dalším díle seriálu...

Jako multifunkční člověk působí František Fuka. V 80. letech programoval počítačové hry, jeho jméno je v posledních letech spojeno především s filmy a vším okolo. Během čtvrtstoletí sepsal tisíce recenzí na filmovou tvorbu, v minulosti patřil také k populárním rychlodabérům zápaďáckých filmů na VHS kazetách. Od 90. let překládá z angličtiny titulky k filmům konvenujícím jeho vkusu, například Skála, Star Wars a South Park.  

Česká filmová scéna? Mám z ní rozporuplné pocity, říká filmový recenzent František Fuka

Jako multifunkční člověk působí František Fuka. V 80. letech programoval počítačové hry, jeho jméno je v posledních letech spojeno především s filmy a vším okolo. Během čtvrtstoletí sepsal tisíce recenzí na filmovou tvorbu, v minulosti patřil také...

První Češka v anglické fotbalové lize. Tak by se dala stručně představit Kateřina Svitková, která po tuzemských angažmá přestoupila v roce 2020 do anglického West Hamu. Dnes obléká dres londýnské Chelsea a podle svých slov se v Anglii cítí jako doma. O tom, kolik si prvoligové hráčky vydělají se rozpovídala v dalším díle seriálu Bez servítků. 

Z práce na trénink. Ženský fotbal v Česku potřebuje profesionalizaci, říká hráčka Chelsea Kateřina Svitková

První Češka v anglické fotbalové lize. Tak by se dala stručně představit rodačka z Plzně Kateřina Svitková, která po tuzemských angažmá přestoupila v roce 2020 do anglického West Hamu. Dnes obléká dres londýnské Chelsea a podle svých slov se v...

Už více než dvacet let považuje Česko za svůj domov novinářka afghánského původu Fatima Rahimi. V posledních letech se věnuje zejména reportážím a článkům o sociálních tématech, migraci, rasismu a dění v Íránu a Afghánistánu. V lednu letošního roku se stala také tváří a průvodkyní nového podcastu Aby nebe nespadlo.  

Válka na Ukrajině ukázala, že se stále setkáváme s rasismem, říká afghánská novinářka žijící v Česku

Už více než dvacet let považuje Česko za svůj domov novinářka afghánského původu Fatima Rahimi. V tuzemsku vystudovala evropské kulturní a duchovní dějiny na FHS UK. V posledních letech se věnuje zejména reportážím a článkům o sociálních...

Další témata, která hýbala Královéhradeckým krajem  

Tento měsíc se soud přiklonil na stranu Hradce Králové v případu dotace na multifunkční fotbalový stadion od agentury NSA, která finanční injekci smetla ze stolu. Případ se teď vrací na samotný začátek. 

Dotace na hradecký fotbalový stadion není ztracena, soud se postavil za město

Soud se přiklonil na stranu Hradce Králové v případu dotace na multifunkční fotbalový stadion od agentury NSA, která finanční injekci smetla ze stolu. Případ se teď vrací na samotný začátek.

Hradecká lízátka už jsou komplet, všechny čtyři stožáry s osvětlením jsou nahoře. Padesát let stará lízátka jsou součástí nového stadionu za víc než 630 milionů korun. Aréna by měla být dokončena na konci června. 

Lízátka už jsou komplet, nahoru šel na hradeckém stadionu poslední stožár

Hradecká lízátka už jsou komplet, všechny čtyři stožáry s osvětlením jsou nahoře. Padesát let stará lízátka jsou součástí nového stadionu za víc než 630 milionů korun. Aréna by měla být dokončena na konci června.

Hradec Králové svým občanům rozdává nádoby na gastroodpad, tedy biologicky rozložitelný odpad z kuchyní. Město určilo šest míst, kde je možné si nádoby vyzvednout. 

Třiďte odpad z kuchyně, dáme vám na něj nádoby, vybízí Hradečany radnice

Hradec Králové svým občanům rozdává nádoby na gastroodpad, tedy biologicky rozložitelný odpad z kuchyní. Město určilo šest míst, kde je možné si nádoby vyzvednout.

Hradecká Drbna se podvodům v on-line světě věnuje pravidelně. Za poslední rok jich přibylo. Jen v Královéhradeckém kraji podvodníci okradli lidi o 166 milionů korun. Na jednoho takového podvodníka na bazarovém serveru sBazar narazila i naše redakce. Jak taková konverzace vypadá? 

Hradecká Drbna si psala s podvodníkem z inzerátu. Jak odhalit podvodného zájemce o zboží?

Hradecká Drbna se podvodům v on-line světě věnuje pravidelně. Za poslední rok jich přibylo. Jen v Královéhradeckém kraji podvodníci okradli lidi o 166 milionů korun. Na jednoho takového podvodníka na bazarovém serveru sBazar narazila i naše...

Už 20 let řidiči v Hradci Králové čekají na novou křižovatku Mileta na vnitřním okruhu města. Na její rekonstrukci pracuje město, kraj i Ředitelství silnic a dálnic. Všichni se teď dohodli na tom, že výběrové řízení na stavební firmu může začít na jaře. První práce mohou podle magistrátu začít ještě před koncem letošního roku. 

Příprava na stavbu nové křižovatky Mileta začne ještě letos. Na jaře se vypíše výběrové řízení

Už 20 let řidiči v Hradci Králové čekají na novou křižovatku Mileta na vnitřním okruhu města. Na její rekonstrukci pracuje město, kraj i Ředitelství silnic (ŘSD) a dálnic. Všichni se teď dohodli na tom, že výběrové řízení na stavební firmu může...

Společnost Kara na Trutnovsku má za sebou nejtěžší období své historie. Předchozí majitel ji poslal do insolvence a vymanit se zní podařilo až 1. dubna loňského roku. Tomu dopomohl její původní majitel Zdeněk Rinth. Do stabilizace vložil miliony z vlastní kapsy. Velkou zásluhu na tom mají i naši zaměstnanci, tvrdí. 

Trutnovská společnost Kara je opět na nohou. Je to zásluha i zaměstnanců, říká majitel Zdeněk Rinth

Společnost Kara na Trutnovsku má za sebou nejtěžší období své historie. Předchozí majitel ji poslal do insolvence a vymanit se zní podařilo až 1. dubna loňského roku. Tomu dopomohl její původní majitel Zdeněk Rinth. Do stabilizace vložil miliony...

Náchodský zámek je dlouhá léta spojený s medvědy Ludvíkem a Dášou. Právě Dáša tento měsíc zemřela. V náchodském medvědáriu byla od roku 1995. Město o tom oficiálně informovalo na svých sociálních sítích. 

Zemřela medvědice Dáša, byla symbolem náchodského zámku

Náchodský zámek je dlouhá léta spojený s medvědy Ludvíkem a Dášou. Právě Dáša tento víkend zemřela. V náchodském medvědáriu byla od roku 1995. Město o tom oficiálně informovalo na svých sociálních sítích.

V Dobřenicích na Hradecku hasiči s veterináři likvidovali chov kachen s ptačí chřipkou. Utratili 23 tisíc kachen. Zlikvidovali i vejce. Dobřenický chov kachen patří firmě Perena. 

OBRAZEM: Hasiči v Dobřenicích na Hradecku začali likvidovat chov kachen s ptačí chřipkou

V Dobřenicích na Hradecku hasiči s veterináři ráno začali likvidovat chov kachen s ptačí chřipkou. Utratí 23 tisíc kachen. Zlikvidují i vejce. Hasiči předpokládají, že by mohli být hotoví do sobotního večera.

Podvody na internetu a on-line světě jsou v Královéhradeckém kraji stále větší problém. Jen za minulý rok podvedení v Královéhradeckém kraji přišli o víc než 166 milionů korun. Ještě v roce 2022 policie řešila 342 případů. V minulém roce to bylo 890 podvodů. 

Internetová kriminalita na vzestupu. V minulém roce přišli lidé z hradeckého kraje o 166 milionů korun

Podvody na internetu a on-line světě jsou v Královéhradeckém kraji stále větší problém. Jen za minulý rok podvedení v Královéhradeckém kraji přišli o víc než 166 milionů korun. Ještě v roce 2022 policie řešila 342 případů. V minulém roce to bylo...

Máte nápad na své vlastní téma nebo víte o něčem, čemu by se měla Hradecká Drbna věnovat? Napište nám na sefredaktor@hradeckadrbna.cz.  

Ohodnoť článek

Foto archiv redakce

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Drbna.cz, olympijské hry, prezidentské volby, světový pohár, film, Petr Pavel, Josef Středula, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LEDEN 2023: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.