Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Většina školních jídelen v Hradci zdraží od února obědy

Ze sedmnácti městských škol v Hradci Králové zdraží obědy školákům od 1. února jedna škola. Ostatní školní jídelny ceny zvedly již v poslední třetině loňského roku nebo od 1. ledna a nyní chtějí nastavené ceny udržet.

Školní jídelny mohou na základě novelizované vyhlášky ministerstva školství od začátku února zdražit cenu hlavní jídla o 20 procent proti nynějším cenám. Poplatky za přesnídávky a odpolední svačiny v mateřských školách mohou jídelny zvýšit až o 30 procent.

Hradecké městské základní školy a jejich školní jídelny si podle magistrátu o stanovování cen obědů rozhodují samy. "Případné úpravy cen tak nejsou plošné a ani ceny stravy v jednotlivých školních jídelnách nejsou stejné," řekla mluvčí magistrátu Kateřina Rohlíčková.

Ke zvýšení cen obědů od 1.února přistoupila ZŠ a MŠ Nový Hradec Králové. Zdůvodnila to rostoucími cenami potravin. Ceny všech druhů jídel zdraží o pět korun. Školáci tak budou platit podle věku od 33 korun do 37 korun za oběd. V mateřské škole bude celodenní stravování za 47 nebo 51 korun. Naposledy škola zvedla ceny k loňskému 1. dubnu.

Školní jídelna při Základní škole Štefcova, která obvykle vaří kolem 1450 obědů denně a je největší ve městě, ceny jídel zvyšovala k loňskému 1. listopadu, a to jednotně o čtyři koruny. Aktuálně školáci podle věku za oběd platí od 30 do 34 korun, v mateřské škole je celodenní stravování včetně svačin za 44 a 48 korun. "Zatím se do cen s náklady vejdeme. Pokud by ceny potravin dál rostly, zvýšení cen se nedá vyloučit," řekla vedoucí jídelny Zuzana Bůžková.

Ceny od února nezmění ani jídelna ZŠ a MŠ Josefa Gočára, která denně vaří až 800 obědů. Zatím účtuje školákům od 24 do 28 korun za oběd a v mateřské škola za oběd a dvě svačiny 38 a 41 korun. "Ceny se nám daří držet především proto, že vaříme bez polotovarů," řekl ředitel školy Petr Sadílek.

ZŠ SNP na Slezském Předměstí má od loňského prosince obědy za 33 až 37 korun. Do konce června ceny činily 28 až 32 korun a od září 28 až 37 korun. "Pokud nedojde k razantnímu zdražení potravin, chtěli bychom stávající ceny udržet. Případná úprava cen by přicházela v úvahu od září," řekla vedoucí jídelny Simona Nezvalová. Dodala, že podmínkou udržení cen obědů je vedle pečlivého hlídání cen při nákupu potravin i nutnost zařazování levnějších jídel.

V dvacetitisícovém Náchodě žádná z 15 školních jídelen při základních a mateřských školách od února ceny nezvýší. Některé jídelny však zdražily od 1. ledna, a to přibližně o pět korun. "Zdražování nikdy neprobíhá plošně ve všech školních jídelnách, o výši úplaty za stravování rozhoduje ředitel školy podle svých možností a podmínek," řekla  mluvčí radnice Nina Adlof.

Ministerstvo školství novelou vyhlášky umožňující zdražení jídel reagovalo na růst cen potravin, aby jídelny mohly dál nakupovat kvalitní suroviny. V lednu byla podle ministerstva průměrná cena obědu v ČR ve školní jídelně 34 korun, tedy o deset korun více než před šesti lety. Finanční limity na nákup potravin se ve vyhlášce o školním stravování naposledy zvýšily v září 2021, a to o 20 procent. Předtím platily od ledna 2012.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, potraviny, peníze, Královéhradecký, oběd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina školních jídelen v Hradci zdraží od února obědy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.