Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Čas vykopávat příkopy minul, je čas příkopy zasypat, komentuje volby primátorka Springerová

Včera odpoledne se Česká republika dozvěděla jméno nového prezidenta. Stane se jím Petr Pavel, který v druhém kole voleb porazil Andreje Babiše o 16 procentuálních bodů. Jeho podporu už před volbami vyslovil například hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) nebo primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (HDK).

„Prezident, hejtman či primátor. Všichni mají jedno společné. Mají přímo v náplni práce reprezentovat. Zastupovat svou zem, svůj kraj nebo svou obec navenek,“ uvedla na svém facebookovém profilu primátorka Hradce Králové. Podle ní má hlava státu především spojovat a prosazovat společné zájmy. A to bez ohledu na politickou náboženskou nebo třídní příslušnost.

„Máme za sebou období, které naši zemi nejen kvůli předvolební kampani, ale i působením dosavadního českého prezidenta rozdělovalo. V posledních dvou týdnech se česká společnost ještě hlouběji rozdělila na dva tábory, mezi kterými nebyl vykopaný příkop, ale přímo panamský průplav,“ uvedla Springerová.

Podle primátorky za to mohl především populismus a marketingoví odborníci, kteří se před volbami nebáli vyrukovat s tím nejdrsnějším.

„Od svého zvolení cítím zodpovědnost za všechny obyvatele, se kterými v Hradci společně žiji a sloužím jim stejnou měrou. Důležitý je totiž náš společný zájem. A přesně to nyní očekávám i od nově zvoleného českého prezidenta,“ dodala.

Petra Pavla podporovala i celá řada starostů

Petra Pavla v druhé polovině kampaně podporovala i celá řada starostů v Královéhradeckém kraji. Jedním z nich byl například Matěj Hlavatý (Starostové a Nezávislí), který reprezentuje Tetín na Jičínsku. Ten se na sociálních sítích několikrát vyhradil proti tvrzení Andreje Babiše, že je Pavel vládní kandidát.

„Já už na to fakt nemám. Petr Pavel není vládním kandidátem, ale je to občanský kandidát. Sehnal si ke své kandidatuře podpisy. Narozdíl od stranického kandidáta předsedy hnutí ANO,“ uvedl na svém facebookovém profilu.

Zajímavostí je, že Petra Pavla podpořil i starosta Dvora Králové nad Labem, který byl zvolen za ANO. V prvním kole prezidentských voleb dal hlas právě Pavlovi. „Pan Babiš je spíše typ manažera, myslím, že by mu seděla více pozice předsedy vlády, kde by mohl více uplatnit své zkušenosti z byznysu. Jak jsem ale řekl, musím si to ještě promyslet,“ uvedl pro ČTK Jan Jarolím.

Pro Pavla byl i hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček. Prezident má podle něj být člověk schopný vytvářet prostor pro kultivovanou politickou diskusi. Ten, jenž svou autoritu získal v průběhu svého života svými postoji a skutky. Někdo, koho by Červíček, jak uvedl, rád dal za příklad a inspiraci i svým dětem.

Prezidentské pravomoci získá Pavel až za pár týdnů

Druhé kolo prezidentských voleb vyhrál Petr Pavel. V Královéhradeckém kraji získal 60,14 procenta. Do inaugurace však zůstává jen „obyčejným“ občanem. Prezidentské pravomoci získá až ve středu 9. března, kdy dojde k takzvané inauguraci.

Prezidentský mandát dosavadního prezidenta Miloše Zemana vyprší o den dříve, tedy ve středu 8. března.

Petr Pavel se stal teprve druhým prezidentem v přímé volbě prezidenta republiky. Poprvé občané svého prezidenta vybírali v roce 2013. Tenkrát vyhrál Miloš Zeman, který svůj mandát o pět let později obhájil. Pavel se zároveň stane čtvrtým prezidentem České republiky.

Ohodnoť článek

Foto redakce | archiv Pavlíny Springerové

Štítky Petr Pavel, volby, Pavlína Springerová, Andrej Babiš, Královéhradecký kraj, Martin Červíček, Hradec Králové, Česko, ODS, Hudební divadlo Karlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čas vykopávat příkopy minul, je čas příkopy zasypat, komentuje volby primátorka Springerová  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.