Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Andrej Babiš zrušil návštěvu Hradce Králové. Údajně kvůli bezpečnosti

, aktualizováno 24. ledna 2023, 18:40

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) zrušil dnešní výjezd do Hradce Králové a oznámil, že do druhého kola volby, které se uskuteční v pátek a sobotu, už kvůli výhrůžkám nepovede kontaktní kampaň. Další výjezd po dnešku zatím expremiér v plánu neměl. Na tiskové konferenci v Praze dnes Babiš řekl, že obdržel anonymní dopis, v němž mu někdo vyhrožuje smrtí v případě, že ve volbách vyhraje. Věc nahlásil policii, která na twitteru potvrdila, že se případem zabývá. Odpoledne Babiš na twitteru uvedl, že požádal policii o dočasnou ochranu kvůli vystřelené nábojnici na parkovišti u Sokolovny v Průhonicích, kde pobývá.

Ráno jsem si přečetl anonym. Pusťte si moje prohlášení. pic.twitter.com/7UWOrXl6Ci

"Pokud Andreji vyhrajete prezidentské volby, vezmu si flintu a vydám se na svůj poslední lov. Toho 'raka' (rakovinu), co v sobě nosím, už stejně nepřemůžu, ale pořád se ještě mohu stát pro své syny hrdinou a svým vnoučatům zajistit lepší budoucnost. Buďto prohrajete, nebo zemřete, anebo odstupte, a tím si zachráníte nejen život, ale i čest," citoval Babiš z dopisu.

"Aktuální situace je už opravdu daleko za hranou toho, co jsem schopný pochopit. Vyostřuje se do šílených rozměrů, lidé už vyhrožují nejen mně, ale také mému nejbližšímu okolí," doplnil šéf hnutí ANO. Agresivita lidí podle něj stoupá i na volebních mítincích.

Policie na twitteru uvedla, že výhrůžku prošetřuje od dnešního dopoledne. "Vše důkladně prověřujeme a provádíme potřebné úkony, které z pochopitelných důvodů nemůžeme blíže specifikovat," uvedli policisté.

Dnes večer se měl Babiš setkat s lidmi v Hradci Králové, kam chtěl jet i se svou ženou Monikou. "Až do voleb už nebudu mít žádnou kontaktní kampaň mezi lidmi," oznámil. "Omlouvám se svým podporovatelům, fanouškům a voličům, ale po událostech posledních dní je chci ochránit a nedávat nikomu záminku na nějaký agresivní a fyzický útok proti nim, ani proti mé rodině," dodal.

Policie také prověřuje Babišovo sobotní oznámení, že obdržel dopis s ostrým nábojem adresovaný jeho manželce. Expremiér tehdy novinářům řekl, že anonymní vzkaz byl plný urážek. V pondělí upřesnil, že dopis byl odeslán z Brna. Babišův protikandidát ve druhém kole volby Petr Pavel projevy nenávisti a hrozby Babišovi a jeho rodině odsoudil.

"Ostrý náboj v obálce pro moji ženu, anonymní dopis s výhrůžkou smrtí mně a teď už i vystřelená nábojnice na parkovišti u Sokolovny v Průhonicích. Zavolal jsem na policii a požádal o tzv. dočasnou ochranu," napsal odpoledne na twitteru Babiš.

Výhrůžku násilím obdržela i Danuše Nerudová, jež v prvním kole volby skončila třetí a která před druhým kolem podporuje Pavla. "Bylo mi vyhrožováno vašimi příznivci, kteří mi dali ultimátum, abych odvolala svá slova, že jste zlo. Pokud se tak nestane, tak budu podle výhrůžek fyzicky napadena baseballovou pálkou. Předpokládám, že teď si dovedete i vy představit, jaké důsledky to pro naši rodinu má," vzkázala o víkendu Babišovi. Vyzvala ho, aby konečně vedl slušnou kampaň.

Babiš vyzval k respektování názorů ostatních a k zastavení nenávisti. Uvedl, že své podporovatele vždy prosil o to, aby se chovali slušně. Pavel dnes Babiše vyzval ke zklidnění situace ve společnosti. Vyčítá mu to, že vlivem jeho kampaně dosáhl konflikt kritické hladiny.

O výhrůžkách Babiš mluvil i v pondělním rozhovoru v televizi Nova. "V minulosti chodily různé tekutiny. Lidi vyhrožují smrtí," uvedl k tomu, proč jeho pošta prochází rentgenovou kontrolou.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Šeda

Štítky Babiš, kampaň, Hradec Králové, Aldis, setkání, volič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Andrej Babiš zrušil návštěvu Hradce Králové. Údajně kvůli bezpečnosti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.