Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradecká Filharmonie si vzala na pomoc Boni pueri, společný koncert bude v Hradci i v Náchodě

Hradecká Filharmonie se rozhodla spojit s hradeckým chlapeckým sborem Boni pueri a společně uvedou Hofmannovu Mši svatého Aloise, a to zítra v Náchodě a ve čtvrtek v sále Filharmonie a Hradec Králové.

V rámci svých koncertů Filharmonie Hradec Králové pravidelně uvádí jak profánní, tak i církevní vokální díla. Tentokrát se opět spojila s hradeckým chlapeckým sborem Boni pueri. Společně v rámci Bílé abonentní řady vedle Symfonie g moll Leopolda Koželuha a Pleyelovy Symfonie D dur uvedou právě i Hofmannovu Mši svatého Aloise.

Koncert, na kterém v podání Filharmonie Hradec Králové zazní skladby vídeňského klasicismu včetně nově uváděné „Mše svatého Aloise“ Leopolda Hofmanna, budou uvedeny celkem dvakrát, a to ve středu 25. ledna v Náchodě a ve čtvrtek 26. ledna 2023 v sále Filharmonie Hradec Králové. Krásná hudba i duchovní atmosféra tak zaplní koncertní sály východních Čech.

Leopold Hofmann, byl ve druhé polovině osmnáctého století snad nejznámějším skladatelem duchovní hudby. Působil ve významných kostelích Vídně včetně katedrály sv. Štěpána, kde byl kapelníkem, a právě vídeňský klasicismus je dramaturgickým pojítkem celého koncertu.

Dirigentem koncertů je Marek Štilec. Pro svoje interpretace hudby klasicistní a české hudby romantické a soudobé patří k nejvyhledávanějším českým dirigentům na světovém gramofonovém trhu. Natočil přes 30 CD pro společnosti ArcoDiva, Naxos, CPO, Radioservis, Supraphon a další produkce z USA, Brazílie, Itálie, Indie a řady dalších zemí. Za své nahrávky získal řadu ocenění. Od roku 2019 působí jako stálý hostující sbormistr Českého chlapeckého sboru Boni pueri.

Český chlapecký sbor Boni pueri byl založen v roce 1982. Svým názvem se hlásí ke sboru, který působil od 13. století při Chrámu sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Dvěstěčlenný sbor, kde zpívají chlapci od 4–19 let, dosud absolvoval více než 4000 samostatných koncertů po Japonsku, Kanadě, USA, Jižní Koreji, Hong Kongu, Číně a celé Evropě. Boni pueri vystupují také při významných státních příležitostech a na světových sympoziích. Boni pueri účinkovali po boku význačných umělců (José Carreras, Bobby McFerrin, Manfred Honeck), natáčejí pro televizi a rozhlas a spolupracují s význačnými soubory a orchestry po celém světě.

Vstupenky na koncert v Hradci Králové jsou k dispozici na portálu HKpoint.cz, podrobnosti ke koncertům na stránkách Filharmonie Hradec Králové: www.fhk.cz.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Patrick Marek

Štítky koncert, Boni pueri, Filharmonie Hradec Králové, Marek Štilec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká Filharmonie si vzala na pomoc Boni pueri, společný koncert bude v Hradci i v Náchodě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.