Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Lužanech na Hradecku budou nové volby. Kandidují dvě sdružení nezávislých

V obci Lužany na Královéhradecku budou 25. března nové volby. Zastupitelstvo zvolené v řádných volbách v září 2022 se ani neustavilo, protože část zvolených zastupitelů i jejich náhradníků na mandát zastupitele rezignovala. O pět míst zastupitelů se chtějí v březnu ucházet dvě sdružení nezávislých kandidátů. Termín pro podání kandidátek na městském úřadě ve Smiřicích vypršel ve středu v 16:00. Následovat bude přezkoumání a registrace kandidátek.

V Lužanech, které mají 128 obyvatel, od voleb v roce 2018 vládlo Sdružení nezávislých kandidátů Lužany. V pětičlenném zastupitelstvu mělo čtyři mandáty, jeden mandát mělo sdružení Pro obec. Ve volbách v září 2022 sdružení Pro obec získalo tři mandáty a Sdružení nezávislých kandidátů Lužany dva mandáty.

Krátce po zářijových volbách dva zastupitelé zvolení ze Sdružení nezávislých kandidátů Lužany rezignovali a následně tak učinili i jejich náhradníci. Tím vyvolali nové volby, protože v zastupitelstvu zbyli tři zastupitelé a podle zákona musí být minimální počet zastupitelů pět.

Obec zatím s omezenými pravomocemi zastupuje starostka Jitka Andrlová zvolená v roce 2018 za Sdružení nezávislých kandidátů Lužany. Loni v září kandidovala ze druhého místa kandidátky, ale mandát nezískala. Důvod rezignace kandidátů Sdružení nezávislých kandidátů Lužany Andrlová na dotaz nekomentovala. Uvedla, že v nových březnových volbách již kandidovat nebude.

Nové volby se 25. března budou v ČR konat ve třech desítkách obcí. Jde o obce, kde od zářijových komunálních voleb klesl počet zastupitelů pod zákonné minimum, nebo se po volbách nepodařilo zastupitelstvo vůbec ustavit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky ČR, volby, obce, Hradecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Lužanech na Hradecku budou nové volby. Kandidují dvě sdružení nezávislých  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.