Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

První etapa opravy zámeckého letohrádku v Opočně vyjde na více než 30 milionů

Stavební práce na opravě zámeckého letohrádku v Opočně na Rychnovsku začnou do konce ledna. Oprava střechy a půdních prostor vyjde na 31 milionů korun a měla by trvat 23 měsíců. Jde o první etapu rekonstrukce letohrádku, který je národní kulturní památkou, řekl ČTK kastelán zámku Tomáš Kořínek. Podle něj půjde o největší investici v areálu zámku za posledních 30 let. Opočenský zámek, jehož součástí letohrádek je, je ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ).

"První etapa rekonstrukce letohrádku začala 19. prosince předáním staveniště. V druhé polovině ledna začnou samotné stavební práce. První etapa se bude týkat střechy tvořené šindelem a stropních konstrukcí," řekl kastelán zámku Tomáš Kořínek.

Střecha je podle něj v havarijním stavu. "Dojde k výměně šindele, a pokud to bude nutné, vymění se také trámový systém. Opravy se týkají i štítů a arkýřů, které směřují do parku," řekl.

Soutěž na první etapu rekonstrukce vyhrála stavební firma Loučka Pardubice. Oprava letohrádku se návštěvnického provozu přilehlého zámeckého parku a samotného zámku nedotkne. "Práce začnou po 19. lednu vyklízením půd, demontáží trámového systému a stropní konstrukce. Nejprve se bude dělat uvnitř. Až to počasí dovolí, začnou větší stavební práce," řekl Kořínek.

Letohrádek není běžně přístupný asi deset let. V posledních letech se tam návštěvníci mohli dostat při mimořádných prohlídkách. "V prvním patře by měla vzniknou obřadní a výstavní síň, místnost pro koncerty tak, aby se tam mohly přesunout aktivity z naší obrazárny, která pro to není určená. V přízemí by měla být kavárna. To ale bude až po skončení celé rekonstrukce letohrádku," řekl Kořínek.

První etapa oprav by podle předpokladů mohla skončit na konci roku 2024. Co se týče druhé etapy, je zpracovaný projekt rekonstrukce, který musí ještě projít aktualizací. "Jakmile bude aktualizace stávajícího projektu hotová, budeme moci požádat ministerstvo kultury o dotaci. Aktualizace projektu by mohla přijít na řadu v roce 2024 a teoreticky v letech 2025 až 2026 jeho realizace," řekl Kořínek. Letohrádek byl postaven v letech 1601 až 1602 Janem Rudolfem Trčkou z Lípy, v roce 1820 stavba prošla empírovými úpravami.

Památkáři plánují v areálu zámku další investice, do pěti let by chtěli mít opravenou jízdárnu a poté začít s opravou střech samotného zámku. Jízdárna má opravenou střechu a zpracovaný projekt. "V současnosti se aktualizuje projekt na jízdárnu. Náklady na dokončení rekonstrukce jízdárny se budou pohybovat v řádu milionů korun," řekl Kořínek.

Finančně náročnější bude podle něj oprava střech zámku, které mají celkovou rozlohu, bez letohrádku a jízdárny, 1,1 hektaru. "Teprve budeme zpracovávat studii proveditelnosti, pak začneme shánět peníze. Oprava střech zámku bude v řádu desítek milionů korun. Pokud budu velký optimista, tak s opravou střech zámku by se mohlo začít nejdříve za pět let," řekl Kořínek.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, památky, stavby, Opočno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První etapa opravy zámeckého letohrádku v Opočně vyjde na více než 30 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.