Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

První část rekonstrukce hradecké ZUŠ Střezina je hotová. Vyšla na 38 milionů

Radnice Hradce Králové dokončila první část rozsáhlé rekonstrukce Základní umělecké školy (ZUŠ) Střezina. Nákladem 38 milionů korun bez daně opravila pavilon pro výtvarné obory školy, které navštěvuje 620 žáků, uvedli dnes při otevření pavilonu představitelé města a školy. ZUŠ Střezina je s 2300 žáky největší školou svého druhu v Česk

"Na tuto chvíli jsme čekali 30 let. Je to při všech potížích malý zázrak, že se to podařilo," řekl ředitel školy Karel Šust. Přebudovaný třípodlažní pavilon výtvarného oboru označil za pracoviště 21. století, které by mohlo být vzorem i pro ostatní umělecké školy v zemi.

Z původního objektu stavbaři nechali jen skelet, všechny technologie v budově jsou nové. "Vznikl zde fotoateliér s černou stěnou, speciálně vybavené keramické dílny včetně pecí, malířské ateliéry a galerie. Novinkou je odhlučněná sochařská dílna," uvedl náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek (TOP 09).

Škola zatím z většiny sídlí v nevyhovující bývalé pavilonové základní škole na Slezském Předměstí a na moderní budovu čeká přes čtvrt století. Dosavadní snahy města pořídit škole kvalitní zázemí provázely různé komplikace a zdržení. Před čtyřmi lety na protahující se projekt přestavby upozornili protestem žáci školy a jejich rodiče. Vznikla i petice za dostavbu školy, kterou podepsaly tisíce lidí.

Dnes otevřený pavilon je součástí první etapy rekonstrukce školy, která začala na začátku loňského roku. Celkem první etapa přijde na 76,2 milionu korun bez daně a její součástí jsou ještě rekonstrukce dvoupodlažního pavilonu tanečního oboru a stavba spojovací chodby. První etapa rekonstrukce by měla být hotová do konce letošního roku.

V roce 2024 by na první etapu měla navázat postupná rekonstrukce a stavba zbylých čtyř objektů školy za odhadovaných více než 200 milionů korun. Náměstek Řádek upozornil, že další postup stavby bude radnice pečlivě koordinovat se školou, protože rekonstrukce se bude dít za provozu a bude vyžadovat přesuny žáků mezi jednotlivými budovami. "I na základě nynějších zkušeností z první etapy budeme připravovat harmonogram další výstavby tak, aby došlo k omezením provozu a komfortu žáků a pedagogů co nejméně," řekl.

Druhá etapa přestavby školy zahrne rekonstrukci a dostavbu pavilonu populární hudby, rekonstrukci pavilonu klasické hudby a přestavbu objektu pro kanceláře a zázemí školy. Na místě objektu tělocvičen by po jeho zbourání měla vyrůst nová budova se dvěma sály pro divadlo a hudbu.

O přestavbu školy se město neúspěšně pokusilo již v roce 2018. Práce tehdy ale nabraly značné zpoždění, a radnice se proto rozhodla smlouvu se stavební firmou Prima ukončit. Firma následně od kontraktu, jehož hodnota byla 200 milionů korun, sama odstoupila. Zdůvodnila to špatnou projektovou dokumentací předloženou městem. V březnu 2019 firma městu předala staveniště zpět. Radnice pak zahájila revizi celého projektu a stavbu začala chystat znovu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, školy, správa, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První část rekonstrukce hradecké ZUŠ Střezina je hotová. Vyšla na 38 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.