Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Více než 875 000 řidičů v příštím roce vyprší platnost řidičského průkazu

Více než 875 000 motoristů v příštím roce vyprší platnost řidičského průkazu, navíc dalším desítkám tisíc řidičů skončila platnost dokladu letos a dosud si ho nevyměnili. Počet propadnutých dokladů je tak výrazně vyšší než letos, kdy vypršela platnost průkazu zhruba 414 tisíc motoristů. Nově ovšem mohou řidiči o výměnu žádat elektronicky.

V roce 2023 vyprší platnost celkem 875 424 řidičských průkazů. Nejvíc práce budou mít úřady ve Středočeském kraji, kde skončí platnost dokladů skoro 111 tisíc motoristům. Následuje Jihomoravský kraj s více než 101 tisíc propadnutými doklady, dále Moravskoslezský kraj a Praha. Nejvíce výměn se bude týkat řidičů nad 61 let, kteří budou tvořit až třetinu žadatelů.

Výrazný nárůst počtu dokladů, kterým v roce 2023 vyprší platnost, vychází hlavně z vysokého počtu nových dokladů vydaných v roce 2013. Tehdy bylo po legislativních změnách nutné vyměnit průkazy vydané v letech 2001 až 2004. Podobná situace byla také v roce 2020.

Řidiči o výměnu mohou požádat nejdříve tři měsíce před skončením platnosti svého dokladu. K výměně je nutné podat platný doklad totožnosti a stávající řidičský průkaz. Výměnu řidičského průkazu provádějí všechny úřady s rozšířenou působností bez ohledu na místo trvalého bydliště žadatele.

Novinkou při výměně neplatného řidičského průkazu je možnost zažádat elektronicky prostřednictvím Portálu dopravy. Ten začal fungovat 8. prosince letošního roku. Elektronicky je možné podat žádost o výměnu ve standardní lhůtě do 20 dní bez poplatků, nebo zrychleně do pěti pracovních dní za 700 korun.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MDCR

Štítky správa, automobilová, doprava, řidičský, průkaz, platnost, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než 875 000 řidičů v příštím roce vyprší platnost řidičského průkazu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.