Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

PLÁNY 2023: Hradec bude mít nový fotbalový svatostánek a začne výstavba D11

Nová fotbalová aréna v Hradci, obchvat Doudleb i nová dálnice D11 z Trutnova na polskou hranici a v neposlední řadě přestavba rychnovské nemocnice, to jsou některé z priorit kraje pro rok 2023.

Otevření nové fotbalové arény v Hradci Králové by mělo být jednou z hlavních událostí roku 2023 v Královéhradeckém kraji. Hotový bude také obchvat Doudleb nad Orlicí na Rychnovsku. Stát by chtěl v roce 2023 zahájit stavbu úseku dálnice D11 z Trutnova na polskou hranici a úseku D35 mezi Hořicemi a Sadovou. Kraj zahájí zásadní přestavbu rychnovské nemocnice. Na konci ledna se ve Špindlerově Mlýně po několikaleté přestávce uskuteční světový pohár v lyžování žen. Kraj čekají také tradiční akce, jako třeba festival Rock for People nebo hradecký divadelní festival Regiony.

Fotbalový stadion v Hradci Králové s kapacitou 9300 diváků by měl být hotový téměř po dvou letech stavby na konci června 2023. Podle jeho tvůrců by mělo jít o jeden z nejmodernějších fotbalových stadionů v Česku. Město za něj zaplatí přes 630 milionů korun bez daně, což představuje největší investici v jeho novodobé historii. V Hradci Králové na jaře také otevřou lávku přes Labe za 170 milionů korun. Lávka má neobvyklou konstrukci a podle radnice jde o výjimečné architektonické dílo.

Ředitelství silnic a dálnic ČR by mělo příští rok otevřít téměř tříkilometrový obchvat Doudleb nad Orlicí na Rychnovsku. Dílo za 150 milionů korun mimo městys svede dopravu z frekventované silnice I/11, která je severním silničním tahem z Čech na Moravu. Stavbaři budou v roce 2023 pokračovat ve stavbách obchvatů Jaroměře a Nové Paky, které by měly být hotové v letech 2024 a 2025.

Na stavbu dálnice D11 z Trutnova na státní hranici s Polskem ŘSD v minulých dnech vypsalo soutěž na stavební firmu. Odhadovaná cena 21 kilometrů dálnice je 13,1 miliardy korun. Auta by po ní měla začít jezdit v roce 2026. Příští rok by měla začít i stavba 10,5 kilometru dlouhého úseku dálnice D35 mezi Hořicemi na Jičínsku a Sadovou na Královéhradecku. Předpokládaná hodnota zakázky je 3,5 miliardy korun. S uvedením do provozu ŘSD počítá v roce 2025.

Významné zlepšení zdravotní péče v kraji by měl přinést nový pavilon onkologie, laboratoří a hematologie v krajské Oblastní nemocnici Jičín. Stavba by měla být hotová na podzim 2023, pavilon by mohl začít sloužit pacientům v první polovině roku 2024, celková investice je přes 580 milionů korun. V roce 2023 budou hotové dva operační sály se zázemím v nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem, jde o investici asi za 100 milionů korun. Zásadní investici za více než 800 milionů korun kraj po letech příprav zahájí v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Půjde o modernizaci a dostavbu nemocnice s vybudováním nového pavilonu urgentního příjmu.

Po čtyřech letech se do Krkonoš vrátí elitní světové lyžařky. Na sjezdovce ve Špindlerově Mlýně pojedou 28. a 29. ledna závody světového poháru v obřím slalomu a ve slalomu. Pro národní lyžařský svaz to bude největší tuzemská akce zimní sezony.

V týdnu před světovým pohárem Krkonoše a další místa v kraji zaplní kolem 1700 mladých sportovců z celého Česka na Olympiádě dětí a mládeže. Kromě Špindlerova Mlýna budou od 22. do 26. ledna mládežníci soutěžit také na sportovištích a zimních stadionech ve Vrchlabí, Trutnově a v Nové Pace. Královéhradecký kraj bude hostitelem olympiády podruhé.

Příští rok se také rozhodne o tom, zda se Broumov na Náchodsku stane Evropským hlavním městem kultury 2028. Ve finále výběru jsou z Česka vedle Broumova ještě České Budějovice. Titul Evropské hlavní město kultury každoročně propůjčuje Evropská unie. Pro každý rok jsou vybrané dva členské státy, v roce 2028 to bude Česká republika a Francie. Za více než 35 let titul získala dvě česká města, v roce 2000 Praha a o 15 let později Plzeň.

Na léto se v kraji chystá několik tradičních hudebních festivalů. V termínu 8. až 11. června je na hradeckém letišti naplánován 27. ročník festivalu Rock for People. Jeho hlavními hvězdami budou britští Muse a američtí Slipknot. Ve dnech 9. až 12. srpna do Josefova u Jaroměře opět zamíří fanoušci tvrdé muziky na festival Brutal Assault. Příznivci divadla se sjedou 23. až 30. června do Hradce Králové na 28. ročník mezinárodního divadelního festivalu Regiony.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky Hradec Králové, fotbalová aréna, D11, plány, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PLÁNY 2023: Hradec bude mít nový fotbalový svatostánek a začne výstavba D11  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.